21 Yargıtay ve Danıştay üyesi hakkında soruşturma başlatıldı.

Yargıtay ve Danıştay'ın kendi içlerinde başlattığı soruşturmanın gerekçesi, ‘mesleğin şerefine aykırı tutumda bulunmak' olarak gösterildi.

2'si Danıştay, 18'u Yargıtay üyesi, yüksek yargıya ilişkin yasaya karşı önceki gün Yargıtay önünde açıklama yaparak düzenlemenin geri çekilmesini istedi.

Alican Uludağ'ın Cumhuriyet'teki haberine göre, bu eylem sonrası Yargıtay ve Danıştay Başkanlık Kurulları harekete geçti. Olağanüstü toplanan kurullardan söz konusu üyeler hakkında inceleme başlatılması kararı çıktı.

İnceleme kararlarında 21 üyenin eylemleri, ‘Üyeliğin vakar ve onuruna dokunan, kişisel haysiyet ve itibarını kıran veya görev icaplarına uymayan davranış' olarak nitelendirildi.

Yargıtay Yasası'nın ‘Yüksek Disiplin Kurulu' başlıklı 19. maddesi; Yüksek Disiplin Kurulu'nun Yargıtay üyeliği vakar ve onuruna dokunan, kişisel haysiyet ve itibarını kıran veya görev icaplarına uymayan davranışta bulunduğu tespit edilen üyeler hakkında eylemlerinin ağırlığına göre ‘Uyarma' veya ‘Görevden çekilmeye davet' işlemlerinden birinin uygulanacağını hüküm altına alıyor.

KESİN KARAR ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE

Yargıtay ve Danıştay'ın söz konusu üyeler hakkında kesin kararını önümüzdeki günlerde vermesi bekleniyor.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve avukat Sedat Vural, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte yurt gezilerine çıkan Yargıtay Başkanı Cirit'i, Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu'na "Yargıtay üyeliği vakar ve onuruna dokunan ve görev icaplarına uymayan davranışlar" gerekçesiyle şikayet etmişti.

Kurul oybirliği ile ‘soruşturma açılmasını gerektirecek bir neden bulunmadığından, işlem yapılmasına yer olmadığına' karar vermişti. Danıştay Birinci Başkanlık Kurulu da, Başkan Zerrin Güngör hakkındaki benzer şikayeti işleme koymamıştı.