Beşiktaş İskele meydanında 'Adalet Nöbeti' için bir araya gelen Hrant'ın Arkadaşları, tiyatro sanatçısı Mehmet Esen'in okuduğu basın açıklamasının ardından, 'Hrant İçin Adalet İçin', 'Unutmayacağız' pankartları ve sloganlarla Beşiktaş Adliyesi'ne yürüdü.

İstanbul Osmanbey'de, kurucusu ve yayın yönetmeni olduğu Agos gazetesinin önünde, 19 Ocak 2007'de öldürülen gazeteci Hrant Dink cinayeti davasının 18. duruşması bugün (30 Mayıs) Beşiktaş Adliyesi'nde 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

DURUŞMA ÖĞLEN BAŞLADI...

2'si tutuklu 19 sanıklı davanın 18. duruşması oturum açılmadan üye hakimlerden birinin mazereti olduğu gerekçesiyle saat 12:30'a ertelendi. Duruşmayı Dink ailesinden Rakel Dink, Delal Dink, Orhan Dink ve Yervant Dink ile gazeteciler Oral Çalışlar, Rober Koptaş, İpek Çalışlar, Erol Önderoğlu ve Avrupa Parlamento Komisyonundan Sema Kılıçer'in de aralarında bulunduğu bir grup izledi.

Uzun zamandır mahkemenin dinlemek istediği cinayet tanıklarından çaycı Emale Çakmakçı da bugün adliyeye geldi.

HRANT'IN ARKADAŞLARI: 'MUAMMER GÜLER YARGILANSIN'


Duruşma başlamadan önce, başından beri davanın takipçisi olan 'Hrant'ın Arkadaşları' saat 10:00'dan itibaren Beşiktaş İskele Meydanında buluştu. Dolmabahçe'de buluşan bir grup ise, Beşiktaş'a doğru aynı saatte yürüyüşe geçti. Çevreden geçen arabaların korna çalarak destek verdiği bu grup İskele meydanında diğer grupla buluştu.

'Adalet Nöbeti'ne aralarında Hrant Dink'in eşi Rakel Dink ve aile fertleri, EDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, İstanbul bağımsız milletvekili adayları Sebahat Tuncel, Sırrı Süreyya Önder, Abdullah Levent Tüzel’in de aralarında bulunduğu yaklaşık 300 kişi katıldı.

'Hrant İçin Adalet İçin' ve 'Unutmayacağız' pankartları ardında toplanan grup, "Muammer Güler Yargılansın", "Faşizme İnat, Kardeşimsin Hrant", "Faşistler Vuruyor, AKP Koruyor", "Cemil Çiçek Yargılansın", "Hepimiz Hrantız, hepimiz Ermeniyiz" sloganları attı.

Saat 10.30'da Hrant'ın Arkdaşları adına tiyatro sanatçısı Mehmet Esen, basın açıklamasını okudu. Açıklamada, 'mahkemenin hükmü yaklaştıkça gerçekten uzaklaşılsa da, aynı kararlılıkla Hrant'ın davasının takipçisi olunacağı' vurgulandı. Bu davada yargılanması gerekenlerin iktidar partisi tarafından milletvekili adayı gösterilmesine dikkat çekildi.

AĞABEYLERİ İSTİYORUZ

“Tiyatrocu Mehmet Esen’in okuduğu ortak basın açıklamasında şöyle dendi:  "Onu gözlerinin içine bakamadan vurdular. Ne bekliyorlardı? Gönüllerince yönetecekleri zifir karanlık bir ülke. Beklemedikleri bir şey oldu. Hrant vuruldu. Vicdan kanadı. Hrant vuruldu, yürek kanadı. Bu ülkenin vicdan sahibi insanları, ellerinin üzerinde belki de ilk kez kendi vicdanlarını taşıdı. 100 bin kişi, 200 bin kişi. Hatırlasanıza, ‘Ermeni’yi vurdum’ diye bağırıyordu katil. İşte o büyük kalabalık bu kez bir Ermeni’yi taşıdı ellerinin üzerinde. ’Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeni’yiz’ diyerek.

Bu ülkede belki de başka hiçbir duruşmada yapılmayan bir şey yapıldı; ilk günden beri, katlin kronolojisi üzerinden tek tek, isimlerini vererek, adres göstererek, bağlantıları anlatılarak, şimdi içerde tutulan birkaç tetikçi ile yetinmeyeceğimizi, ağabeyler istediğimizi söyledik.

Ağabeyler her kimse tek tek adlarını söyledik... Başından beri, savsaklayarak, alay ederek, yok sayarak, gözdağı vererek tanıklığımızın bitmesine çalıştılar. Mahkemelerde sabrı zorlayan duruşma oyunları oynadılar... Kendi adamlarını kolladılar; yetmedi, şimdi de alenen milletvekili adayı ilan ettiler!

Umudumuz zamana yenik düşmesin, tanıklığımız gücünü kaybetmesin diye, sözün bittiği bugün yine buradayız. Sokaklarda gelecek vaatleriyle dolaşan seçim arabalarından Hrant'ın katillerine gözdağı verecek tek ses duyamasak da, mahkemenin hükmü yaklaştıkça, gerçek bizden uzaklaşsa da, bir daha yazamasa da kalem kanaya kanaya, biz yine burada olacağız... Bugün olduğu gibi, her gün acımızın ağacını sulayarak o kocaman yürekli adamın anısını taptaze tutacağız..."

MAHKEME ÖNÜNDE PROTESTO GÖSTERİSİ

Basın açıklamasının ardından 'Hrant'ın Arkadaşları' Beşiktaş İskelesi'nden sloganlar ve alkışlar eşliğinde Adliye önüne yürüdü.

Bir süre burada da cinayetin ardındaki karanlığın aydınlatılmasını, Güler ve Çiçek'in yargılanmasını isteyen sloganlar atan topluluktan bağımsız milletvekili adayı Sırrı Süreyya Önder, gazetecilere bir açıklama yaptı.

Burada konuşan Sırrı Süreyya Önder, "Hrant’ın arkadaşları, Türkiye halkları, mağdurlar, mazlumlar, yoksullar, olarak bir kez daha haykırıyoruz. Bunun hesabını soracağız. Bu ülke halklarının evlatlarını öldürtmeyeceğiz. Kandan beslenmenize izin vermeyeceğiz. Barış iradesi er ya da geç, bu topraklarda egemen olacaktır. Tarihin hiçbir döneminde zalimin zulmü, yanına kar kalmayacak ve kalmamıştır. Bu topraklarda da kalmayacaktır. Mahkemelere şimdiden hazırlanın. Bu olayda tahliye olanlar. Bu olaya arkasını dönenler. Bu olayı kolaylaştıranlar. Bu tetiği çekenler. Bu tetiğe malzeme verenler. Hepsi bu halkın vicdanında çok da geç olmayan bir sürede yargılanacaklar. Onlar açısından bu düğün bayram havası, bu toz duman havası çok yakında dağılacaktır. Hrant için, adalet için. Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeni’yiz" dedi.

Turnusol.biz / Radikal