5 yıldır Roboski’de yaşayan  Roboski anması öncesi gözaltına alınıp serbest bırakılan Yannis Vasili Yaylalı, Roboski’den ayrılması için köylülere baskı uygulandığını söyledi. 

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde 28 Aralık 2011’de savaş uçaklarından atılan bombalarla 34 köylü hayatını kaybetti. Olaydan sonra Yannis Vasilis Yaylalı, dayanışma amacıyla Roboski köyüne yerleşti. Köyde kiraladığı evde yaşayana Yaylalı, Roboski katliamında adaletin sağlanması için çeşitli etkinliklerde yer aldı. Bu nedenle hakkında soruşturma açıldı ve çeşitli engellemelerle karşılaştı.

Baskılara rağmen köyden ayrılmayan Yaylalı, Roboski katliamının yıldönümünden hemen önce Roboski Derneği Başkanı Veli Encü ve barış aktivisti Meral Geylani ile birlikte gözaltına alındı.

Yannis Vasili Yaylalı, Gazete Duvar'dan Vecdi Erbay'ın sorularını yanıtladı. 

‘KÖYLÜLERE BASKI YAPILIYOR’

Köyden ayrılmasını sağlamak için askerin yeni yöntemler denediğini savunan Yaylalı, “Köyden ayrılmam için köylülere baskı yapılıyor” dedi. Yaylalı, son dönem yaşadıklarını şöyle anlattı:
“Roboski anması öncesi anma yapılmasın diye rehin alınmamız yetmedi. Roboski için adalet mücadelesi yürüttüğümüz derneğimiz kapatıldı. Referandum süreci yaklaşırken üzerimizdeki baskılar azalmadan devam ediyor. Belki anma öncesi tutuklanmadık, fakat bizi tutuklanmadığımıza bin pişman etme girişimleri aralıksız devam ediyor.”

Köylülerden aldığımız duyumlara göre asker bizim köyden ayrılmamız için köylülerimize baskı yapmaya başladı. Bizim ile ilgili köylülerimiz tehdit ve şantaj ile zor durumda bırakılmak istemiyor.

OHAL KAMPANYAYA ENGEL DEĞİL

İmza kampanyasını sosyal medya üzerinden başlattıklarını hatırlatan Yannis Vasilis Yaylalı, Olağanüstü Hal koşullarında bile bunu engelleyen bir yasanın olmadığını söyledi.

Köyden çıkarılması için köylülerin tehdit ve şantajla karşılaştığını söyleyen Yaylalı, şöyle devam etti: “Bizimle derdi olan bizimle bunu çözsün, sağı solu tehdit ederek, şantajla, köylülerimizi zor durumda bırakarak sonuç almaya çalışmasın. Bizim bu köyde kalmamız ya da yaşamamız ile ilgili yasal olmayan bir durum varsa işlem yapın, fezleke hazırlayın, başkalarının ekmek kapısı ile oynamayın.”

Baskılara rağmen Roboski’de kalmayı ve Roboski İçin Adalet mücadelesini sürdüreceklerini belerten Yannis Vasilis Yaylalı, şunları söyledi: “Elbette ilk gün söylediğimiz şeyi koşullar ne kadar zorlayıcı olursa olsun, bugün de aynen tekrar ediyoruz, Roboski için sonuna kadar, yani failler adalete teslim edilinceye kadar adalet mücadelesi vermeye devam edeceğiz.”

Söyleşinin tamamını Gazete Duvar'da