Wall Street Journal gazetesinin Türkiye’de üç gün gözaltına alınıp tek başına bir hücrede tutulan İstanbul muhabiri  Dion Nissenbaum, yaşadıklarını gazetesinde bir makaleyle kaleme aldı. 


Gazete Duvar'da yer alan habere göre, Nissenbaum niçin gözaltına alındığına dair hâlâ resmi bir açıklama yapılmadığını vurgulamakla beraber, IŞİD’in iki Türk askerini diri diri yaktığı iddiasını içeren videodan bir görseli Twitter’da paylaştığı için gözaltına alınmış olabileceğini savundu.


Türkiye’de başka yabancı gazetecilerin de gözaltına alındığını hatırlatan Nissenbaum, “Benim durumum bir tweete yönelik tepkiden kaynaklı olabilir” dedi.

 
Nissenbaum, söz konusu video için “Beni hemen büyük bir haber olarak çarptı. Türkiye’de büyük bir öfke fırtınası yaratması muhtemeldi.


Haberleştirmeye başladığımda, videodan bir fotoğrafı da Twitter’da paylaştım (retweet ettim)” dedi. Amerikalı gazeteci, bu tweet’inden sonra Twitter’da hedef gösterildiğini, küfür dolu mesajlar aldığını ve ‘Erdoğan yanlısı bir gazetenin yayın yönetmeninin’ kendisinin sınırdışı edilmesi çağrısı yaptığını aktardı.


‘ERDOĞAN’IN OFİSİ GAZETEYİ ARADI’


Nissenbaum’un bir diğer iddiası da, Erdoğan’ın ofisinin Wall Street Journal’ı aradığı yönünde: “Erdoğan’ın ofisi, retweet’im hakkındaki öfkelerini iletmek ve bunun sonuçları olacağı konusunda uyarıda bulunmak için Wall Street Journal’ın Türkiye büro şefi Margaret Coker’i aradı.”


Nissenbaum, Erdoğan’ın ofisinin Türkiye’deki yabancı gazetecilerle iletişim kurmak için oluşturduğu bir WhatsApp grubunda da, konunun ertesi sabah cumhurbaşkanının sözcüsüne sorulduğunu aktardı: “Birisi, bu meseleyi ele almak konusunda bir kısıtlama olup olmadığını sordu. Cumhurbaşkanının sözcüsü, ‘Sadece bir – eğer videoyu ya da videodan görselleri paylaşırsanız yüksek ihtimalle işlem yaparız’ diye yazdı. Ben ‘Ne tür bir işlem?’ diye sordum. Yanıt gelmedi. Dört gün sonra kapı çaldı.”