Telekomünikasyon devi ‘Vodafone’ faaliyet gösterdiği ülkelerin bir kısmında istihbarat örgütlerinin şirketin şebekesine doğrudan bağlandığını duyurdu. Şirket raporunda, bu ülkelerde kullanıcılara ait iletişimin içeriğinin ve kişisel bilgilerin yazılı izne tabi tutulmadan elde edildiğini vurguladı. Türkiye ile ilgili bilgiler ise yasal engeller nedeniyle paylaşılamadı.

Dünyanın ikinci en büyük cep telefonu operatörü şirketi Vodafone istihbarat kurumlarının gizli kablolar kullanarak şirketin şebekesine sızdığını ve müşterilerin iletişimini dinleyip konuşmaları kaydettiğini duyurdu.

Cep telefonu operatör şirketleri uzun zamandır eski istihbarat çalışanı Edward Snowden’ın sızdırdığı bilgiler nedeniyle baskı altındaydı. Açıklanan raporda, gizli kabloların Vodafone şebekelerine bağlandığı ve istihbarat kurumlarının konuşmaları canlı olarak dinlediği belli durumlarda da müşterinin yerinin tespit edildiği söylendi. İsmi açıklanmayan 6 ülkede istihbarat servislerinin dinleme faaliyetleri için yazılı izne bile gereksinim duymadığı, iletişim şebekelerine doğrudan erişim sağladığı belirtildi. Hedef alınan kişilerin telefon şirketine dahi açıklanmadığı belirtildi.

Raporda Vodafone ‘un faaliyet gösterdiği 29 ülkede hükümetlerin şirketten konuşma ve mesajların içeriğini ayrıca “metadata” ları talep ettiği yazılı izinlerin sayısı da yayınlandı. Metadata hedef alınan kişinin cihazının yerini, iletişimin zamanı ve sayısını ayrıca iletişim kurulan diğer kişilerin kimliklerini sağlıyor. Listede birinci sırayı 600 binden fazla metadata talebiyle İtalya çekiyor.

Türkiye, Arnavutluk, Mısır, Macaristan, Hindistan, Malta, Romanya ve Güney Afrika’da telefon dinlemelerine ait verileri yayımlamak yasadışı olduğu için Vodafone bu ülkelere dair bilgi yayımlamadı. (İMC TV)