Mahkeme kararlarının önünü açtığı 'vizesiz Avrupa', pratikte işlemiyor. Çünkü siyasiler karar almaya yanaşmıyor.

Almanya'nın Hannover ve Münih mahkemelerinin ardından Türk vatandaşlarının Avrupa'ya vizesiz girişi ile ilgili bir karar da Hollanda'dan geldi.

Haarlem Mahkemesi, önceki gün Türklerin vize ve oturum izni almadan en fazla üç ay ülkede kalabileceğine hükmetti.

Ancak siyasi irade, mahkeme kararlarının gereğini yerine getirmemekte direniyor.

Karar, Hollanda'ya vizesiz girmek isterken Amsterdam'daki havaalanından geri döndürülen Türk işadamı Cahit Yılmaz'ın iki sene önce açtığı davada verildi. Mahkeme gerekçe olarak, Türkiye ile AB arasında 1963'te imzalanan Ankara Anlaşması'nı ve 1973 tarihli katma protokolün 41. maddesini kaynak gösterdi. Hem Almanya hem de Hollanda'daki dava sonuçları emsal niteliği taşıyor.

Hollanda'da açtığı davayı kazanan Türk işadamı Cahit Yılmaz'ın avukatı Ejder Köse, Zaman Gazetesi'ne yaptığı açıklamada 14 Şubat'ta alınan fakat dün yürürlüğe giren kararın emsal teşkil edeceğini söyledi. "Türkler seyahat amaçlı artık vizesiz Hollanda'ya gelebilirler." diyen Köse, "Yarın birisi vizesiz kalkıp gelse Hollanda bunu kabul eder mi?" yönündeki soruyu ise şöyle cevapladı: "Kabul etmek zorunda mı, evet. Ama eder mi, çok büyük ihtimalle hayır. O esnada söz konusu kişi yıldırım mahkemesine başvurarak 24 saat içinde hâkimin vereceği kararla ülkeye giriş yapabilir."

Mahkeme karar alıyor, kapılarda uygulanmıyor

Geçen hafta da Almanya'ya girmek istediği halde vizeleri olmadığı gerekçesiyle geceyi Münih Havaalanı'nın transit bölümünde geçirmek zorunda kalan 4 Türk vatandaşı adına Candan Erdoğan tarafından açılan davada Münih İdari Mahkemesi benzer bir karar vermişti. Mahkeme kararına göre Türk vatandaşları üç aylık turistik amaçlı geziler için Almanya'ya vize ve oturum izni almadan gelebilecek. Mahkeme Türklerin Almanya'da tedavi görmek, konser, maç gibi faaliyetlere katılmak için vize almak zorunda olmadığı gibi, turistik ziyaretlerde de vizeden muaf olduklarına da hükmetmişti.

Ocak ayında yine Almanya'nın Hannover kentinde vizesiz ülkeye giriş yaptığı için tutuklanan 26 yaşındaki bir Türk vatandaşı mahkeme kararı ile serbest bırakıldı. Mahkeme turist olarak Almanya'ya gelen Türk vatandaşlarının vize almadan 3 ay boyunca ülkede kalabileceği yönünde Avrupa Adalet Divanı'nın daha önce almış olduğu kararı da onayladı.

Siyasi iradenin mahkeme kararlarını uygulaması gerekiyor

Son zamanlarda peş peşe gelen Avrupa'ya vizesiz seyahat kararlarının hukuki olduğu fakat bu kararların siyasi irade tarafından uygulanmayacağı belirtiliyor. Vize düzenlemesiyle ilgilenen Alman Federal İçişleri Bakanlığı konuyla ilgili Zaman'ın sorularına verdiği cevapta Alman mahkemelerinin aldığı kararların kendi tutumlarında herhangi bir değişikliğe sebep olamayacağını söyledi. 

Federal İçişleri Bakanlığı'nın yorumuna göre Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin aldığı kararın vize muafiyetinin hizmet alanlar için de geçerli olduğu neticesi çıkmıyor. Uzmanlar AB'nin vize konusunda Geri İade Anlaşması'nı şart koşması da olayın hukuki değil, siyasi bir sorun olduğunu gösterdiğini belirtiyor. Vize kararlarının uygulanmamasına tepki gösteren Devlet Bakanı Egmen Bağış, "Müttefiklerimizden Urugay'a Paraguay'a gösterdikleri muafiyetleri bize de göstermelerini bekliyorum." dedi.

Zaman