Halkların Demokratik Partisi (HDP) Seçim Komisyonu Sözcüsü Rıdvan Yavuz, Urfa’nın Viranşehir İlçesi’nde blok oy kullanıldığını iddia etti.

Komisyonun Sözcüsü Rıdvan Yavuz, sandık görevlilerine uygulanan baskı ve zorla sandıktan uzaklaştırma, tek elden oy kullanma, mühürsüz pusula ve zarfları kullanmanın yanında bir çok mahallede blok oy kullanıldığını öne sürdü.

VİRANŞEHİR'İN 60 MAHALLESİNDE BLOK OY

Sandık ihlallerini açığa çıkarmak için yaptıkları çalışma sonucu paylaşan Yavuz, belediyesine kayyum atanan ve 46 bin 663 "Evet"e karşılık 33 bin 261 "Hayır" çıkan Viranşehir ilçesini örnek vererek kırsal mahallelerin yaklaşık yarısında blok oy kullanıldığını öne sürdü.

Viranşehir İlçe Seçim Kurulu'ndan aldıkları tutanakları gösteren Yavuz, "Viranşehir'de 96 bin 539 seçmen var. Kullanılan oy 81 bin 359, geçerli oy sayısı 79 bin 931, geçersiz oy sayısı bin 428. Kırsal mahallelere baktığımızda 136 kırsal mahallesi var. Bunların 60'ında blok oy kullanıldığı görülüyor. Bu sandıklarda 'Evet' oyu 13 bin 67, çıkan 'Hayır' oyu ise 58" dedi.

Geçerli olan 79 bin 931 oyun 13 bin 67'sinin blok oy olarak kullanıldığını öne süren Yavuz, "Bu şunu gösteriyor. AKP'nin tankı, topu, polisiyle, muhtara baskısıyla, tek elden tek bir kişinin imzasıyla yapılan bir oylama bu. Bu mahallelerde 'Hayır' tamamına yakınında 0, ya da 1-2'de kalmış. 600 seçmenden 600'ü 'Evet' demiş. Bu durum Urfa'nın bütün ilçelerinde söz konusu. Hatta Viranşehir'den daha vahim kırsal mahallerin olduğunu görüyoruz. Bunlar Harran ve Akçakale" şeklinde konuştu.

YSK'YA ÇAĞRI

YSK'ye çağrıda bulunan Yavuz, kırsal mahallelerde kullanılan oyların blok oy olduğunu anlamak için imza tutanaklarından kendilerinin belirleyeceği 1'sini alıp kriminal incelemeye tabi tutulmasını isteyen Yavuz, "Bir örnek vermek istiyorum 403 'Evet'e karşılık 'Hayır' sayısı 1. Buradaki imzalar incelendiği vakit, imzaların kaç kişi tarafından atıldığı net bir şekilde ortaya çıkacaktır. Bunlardan 1 ya da 2 kişinin kaç kişi yerine imza attığını göreceksiniz" dedi.

VİRANŞEHİR 'HAYIR' DEDİ

Referandumda yaşanan bu usulsüzlüklerden kaynaklı kazananın "Hayır" olduğunu söyleyen Yavuz, "Aslında millet iradesinin sandığa yansımadığı, insanların baskı altında oy kullandıkları görülüyor. Zaten bu sonuçlar bilime, biyolojiye ve eğitim bilimlerine aykırı. YSK'nın vicdani ve ahlaki davranmasını istiyoruz. 46 bin 669 'Evet', 33 bin 262 'Hayır' oyunun çıktığı Viranşehir'de blok oy kullanılan köylerin bir çoğu daha önceki seçimlerde ağırlıklı HDP lehine oy kullanmıştı. Buralarda çıkan 13 bin 'Evet'in yarısı diğer tarafa kaysa sonuç şimdikinin tam aksi olacaktır. Bu da Viranşehirlilerin atanan kayyumu kabul etmediklerini, iradelerine ipotek konularak baskı ile sandıktan 'Evet' çıkarıldığını gösteriyor" dedi.

Yavuz, Urfa genelindeki bin 200'ün üzerindeki köyün yarıdan fazlasında bu sonucun ortaya çıktığını, tüm tutanakları topladıklarını ve bir çok sandıkta itiraz ettiklerini ve itirazlarının süreceğini ifade etti.

(Kaynak: Dihaber)