Çözüm sürecinin sona ermesinin ardından vicdani retçilere polis arama noktalarında GBT (Genel Bilgi Toplama) uygulaması artarak devam ediyor. 29 Mart akşamı vicdani retçi İsmail Erdoğan Beşiktaş'ta polis arama noktasında 'Asker kaçağı' olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı. Daha önce de Diyarbakır'da yine polis noktasında GBT yoklamasında 'asker kaçağı' olduğu belirtilerek vicdani retçi Sergen Sucu gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alındığını soysal medya hesabı üzerinden duyuran Erdoğan, "Asker kaçağı olduğum için gözaltına alındım. Beşiktaş emniyet müdürlüğüne götürülüyorum. Hayatım üzerinde herhangi militarist bir güç odağının tahakkümüne izin vermeyeceğimi, askerlik yapmayacağımı bir kez daha beyan ediyorum" yazdı.

İşlemleri bittikten sonra Beşiktaş ilçe emniyetinden bırakılan vicdani retçi İsmail Erdoğan'a telefonla ulaştığımızda bizlerle şu ayrıntıları paylaştı:

"Karakolda bana tebliğ edilen belgeleri imzalamam istendi. Eğer gösterilen belgeleri imzalamazsam beni askeri inzibata teslim edeceklerini söylediler. Ben de vicdanı retçi olduğumu ve bu belgeleri imzalamak zorunda olmadığını ifade ettim.

Beşiktaş ilçe emniyetinde tüm bu işlem karmaşası devam ederken orada bulunan bir polis 'askerlik her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının zorunlu yapması gereken bir şeydir' deyince, ben de öyle bir şey yok dedim. Amca oğlum parasızlıktan asker oldu ve sokağa çıkma yasağının uygulandığı Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yaşamını yitirdi. Fakir fukara hep ölürken, annesinin, babasının dizinin dibinde askerlik yapanlar, ya da hiç yapmayanlar varken ben neden askere gideceğim?” (Yannis Vasilis Yaylalı)