Yannis Vasilis Yaylalı / Demokrat Haber

Roboski ailelerinden vicdani retçi  Faruk Encü pasaport işlemlerini yapmak için gittiği Şırnak Emniyeti'nde gözaltına alınarak askerlik şubesine götürüldü. Encü, vicdani reddini Şube'de de yinelerken, "Roboski'de kardeşim paramparça edilerek katledildi. Bu ülkede çocuklar ölüyorsa ben bu ülkenin askeri olmayacağım," dedi. Zorla askerliğe alınmak istenen vicdanı retçi Encü ile göz altına alınması  üzerine kısa bir söyleşi gerçekleştirdik.

Öncelikle size geçmiş olsun diyoruz. Kısaca  nasıl gözaltına alındınız . Anlatabilir misiniz ?

FE: Sabah saatlerinde, saat 10:00 civarında Şırnak Emniyet Müdürlüğü'ne pasaport işlemleri için gittim.İşlemler yapıldığı sırada gözaltına alındım ve oradan da Şırnak Askeri Şubesi'ne götürüldüm.

Askerlik şubesinde size ne söylediler? Ne tür işlem yaptılar?

FE: Ben vicdani reddimi açıklamadan önce büyük bir talihsizlikle askerlik şubesinde yoklamamı yaptırmıştım. Hal böyle olunca işlemler yapıldı 15 lira para verildi ve beni askere göndermek istediler.

Siz bu duruma ne tepki verdiniz. Biz biliyoruz ki daha önce vicdanı reddinizi açıklamıştınız.

FE: Ben ise verilmek istenen parayı iade ederek almadım ve askerliği yapmayacağıma dair dilekçe yazdım. Dilekçemde şunlar yer alıyordu:

"28 Aralık 2011 tarihinde TSK’ye ait savaş uçakları tarafında başta kardeşim olmak üzere 34 kardeşim paramparça edilerek katledildi. Bu ülkede çocuklar ölüyorsa ben bu ülkenin askeri olmayacağım. Ve 28 Aralık 2013 tarihinde vicdani reddimi açıkladım. Bu sistemin bir parçası olmayacağımı oradan duyurmuştum" diyerek dilekçeye, "Vicdani retçi Faruk Encu" yazdım ve imzayı attım.

Vicdanı reddinizi açıkladıktan sonra bu tür bir uygulamaya ilk defa mı yakalandınız? Bundan sonra da bu tür uygulamalar olursa tepkiniz ne olacak?

FE: Aslına bakarsanız bu tür saldırıları daha önce bekliyordum. Ben daha önce da Roboski katliamında  ölen yakınlarımız için açtığımız taziyemize gönderilen kaymakama tepki gösterdiğim için de tutuklanarak yargılanmıştım. Roboski katliamı ve sonrası devletin intikamcı yaklaşımlarını iyi biliyoruz. Onlar ne tür uygulama içerisine girerlerse girsinler, ben vicdani ret tavrımı sonuna kadar sürdüreceğim.

Bir kere daha geçmiş olsun  ve söyleşi için teşekkür ediyorum.

FE: Ben de teşekkür ediyorum,  kolay gelsin.