Türkiye’de tek tutuklu vicdani retçi Muhammed Serdar Delice Malatya askeri cezaevine getirildi…

 

Yaklaşık 1 ay önce hakkında yol tutuklaması kararı verilerek İstanbul Kasımpaşa askeri cezaevinde tutulan M. Serdar Delice, hakkındaki soruşturmanın yürütüldüğü Malatya Askeri savcılığına 24 Aralık 2011 cumartesi günü getirildi. Askeri savcılıkta ifadesi alınan vicdani retçi, sevk edildiği Malatya 2. Ordu Askeri Mahkemesince tutuklanarak Çakmak Kışlasındaki Askeri cezaevine gönderildi.

 

İslami gerekçelerle vicdani retçi olduğu bildirilen M. Serdar Delice’nin ilk duruşması 29 Aralık Perşembe günü Malatya 2. Ordu Askeri Mahkemesinde saat 09.30 da başlayacak.

 

TÜRKİYE’DE 89.VİCDANİ RETÇİ
Muhammed Serdar Delice, bugüne kadar Türkiye’deki 89. Vicdani Retçi olarak görülüyor. Delice’yi diğer vicdani retçilerden farklı kılan özelliği ise İslami gerekçelerle ve dini inancı gereği askerlik yapmayı reddediyor olması. Bu yönüyle de ikinci vicdani retçi olduğu belirtiliyor. Daha önce de Enver Aydemir, dini inancı gereği vicdani reddini açıklamıştı.

MALATYA’DA FİRAR ETMİŞ
1983 Kastamonu doğumlu M. Serdar Delice evli 2 çocuk sahibi. M. Serdar Delice Malatya’da 5 aylık askerken İstanbul’da basın toplantısıyla vicdani retçi olduğunu açıklamıştı. Bu açıklamasının ardından da hakkında önce yakalama kararı çıkarıldı, ardından da birden fazla dava açıldı.

 

Malatya’da askerlik yaparken firar eden M.Serdar Delice hakkında Malatya 2. Ordu Askeri mahkemesinde firar gerekçesiyle açılan davanın dışında, İstanbul’da vicdani retçi olduğunu açıkladığı  basın toplantısı nedeniyle de “halkı askerlikten soğutmak” gerekçesiyle açılan soruşturma devam ediyor. 

 

M.Serdar Delice ısrarla firar suçlamasını reddediyor ve kendisini vicdani retçi olarak tanımlıyor. M.Serdar Delice bir süre önce İstanbul’da askeri cezaevinde tutuklu iken şiddet gördüğü ve buna ilişkin kamera görüntüleri olduğu gerekçesiyle gündeme gelmişti.

 

AVUKATI AÇIKLAMA YAPTI

 

Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da Barış için Vicdani Ret Platformu adına bir açıklama yapan Merve Orhun, Muhammed Serdar Delice'nin cezaevinde diğer askerler tarafından şiddete maruz kaldığını söylemişti. İşkencenin bir insanlık suçu olduğunu kaydeden Orhun, "Bizler, yaşamı ve barışı savunmayı, savaşı ve militarizmi sorgulamayı, işkencecileri teşhir etmeyi ne pahasına olursa olsun sürdüreceğiz. Çünkü Muhammet Serdar Delice'nin dediği gibi: Zulme karşı sessizlik zulümdür" demiştii.