Ali Fikri Işık ile Dayanışma İnisiyatifi, asker kaçağı olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan Ali Fikri Işık’ın 4.5 aydır tutuklu olmasını protesto etti.

Taraf gazetesi yazarı olan Ali Fikri Işık, 9 Haziran 2012’de, asker kaçağı olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı. Askeri mahkemeye çıkarılan Işık, mahkemede savunmasını Kürtçe olarak yaptı ve vicdani reddini açıkladı. 4.5 aydır Edirne Askeri Ceza ve Tutukevi’nde tutuklu bulunan Işık cezaevinde başladığı açlık grevini sürdürüyor.

Vicdani Retçi Ali Fikri Işık ile Dayanışma İnisiyatifi üyeleri Işık’ın tutuklanmasını protesto etmek için AKP’nin Sütlüce’de bulunan il binası önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan vicdani retçi Muhammet Serdar Delice, Işık’ın son olarak 27 Şubat 2013’te Edirne Askeri Mahkemesinde 1 yıl 15 gün hapis cezasına çarptırıldığına dikkat çekerek, ‘firar’ nedeniyle Yargıtay aşamasında olan 1 yılı aşkın bir hapis cezası daha olduğunu belirtti.

‘SAÇMA SUÇLAMALARLA YARGILANDIK’

Işık’ın, sürdürülen hukuksuzluğa karşı 27 Şubattan beri açlık grevinde olduğunu aktaran Delice, “Avrupa Konseyinin 47 üyesi içinde anayasasında vicdani ret hakkı yazılı olmayan tek ülke Türkiye’dir. Anayasanın 90. maddesi gereği AİHM kararlarının uygulanması bir zorunluluktur. Hükümet bu zorunluluğa uymamakla Anayasayı da çiğnemektedir. Bu süreçte yaşananlar bir devlet terörü ve hukuk tanımazlık olmakla birlikte bir insanlık suçudur. Bizler vicdani retçiler olarak bugüne kadar alakasız suçlarla yargılandık” diye konuştu.

Davanın takipçisi olacaklarını dile getiren Delice, “AK Parti gıyabında bütün TBMM’ye sesleniyoruz. Şu anda sizler sıcak yataklarınızda yatarken, hiçbir suçu olmayan arkadaşlarımız ya sivil ölüme terk edilmiş ya da Ali Fikri Işık gibi hürriyetinden yoksun bırakılmıştır. Bizler öldürmemek için, silah tutmamak için, anaların ağlamaması için çaba sarf etmekteyiz. Arkadaşımız Ali Fikri Işık’ı derhal serbest bırakınız” diye konuştu.

BU DAVA HEPİMİZİN

Eylemde Işık’ın oğlu Arda Alan Işık da söz aldı. Işık, bu davanın sadece babasının davası olmadığına dikkat çekerek, “Babam 60’ına merdiven dayamış ve fiziki olarak da askerliğe uygun değil. Buna rağmen onu zorla askere götürmek istiyorlar. İki kez tutuklandı. İlk davadan 1 yıl 15 gün ceza aldı. Bu dava ile ‘Sizin ensenizdeyiz, sizi rahat bırakmayacağız’ mesajı verilmek isteniyor. Babam da bu durumu protesto için 7 gündür açlık grevinde. Bu direnişini sürdürecek. Bunda o da biz de kararlıyız” şeklinde konuştu.

İHD Yöneticisi Osman Özkan da “Vicdani ret bir insanlık hakkıdır. Türkiye’nin bunu kabul etmemesi büyük bir ayıptır. İHD olarak vicdani retçilerin yanındayız” dedi. (EVRENSEL)