Eski Jandarma İstihbarat Astsubayı Hüseyin Oğuz, 'Lice olayları'na ilişkin ifade verdi. Oğuz ifadesinde, dönemin Jandarma Alay Komutanı Albay Eşref Hatipoğlu'nun 15 kişinin ölüm emrini bizzat verdiğini söyledi.

Zamanaşımına bir gün kala tekrar açılan Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 22 Eki 1993’te Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın ile sivillerin öldürülmesi olayıyla ilgili davada gizi tanık olarak ifade veren eski Jandarma İstihbarat Astsubayı Hüseyin Oğuz, bu kez açık kimliği ile ifade verdi.

Karaburun Asliye Ceza Mahkemesi’de ifade veren Oğuz 16 Ocak’ta görülecek dava öncesi yeni iddialarda bulundu. Oğuz ifadesinde Lice olayları davasında sanık olan dönemin Jandarma Alay Komutanı Albay Eşref Hatiploğlu’nun faili meçhullerin emrini verdiğini iddia etti.

Oğuz ifadesinde bölgede “O dönemde JİTEM’in faili meçhul işlemlerini gerçekleştiren Celil kod adlı Aytekin Özen ile direk görüşüp talimatları veren kişilerden biri de Eşref Hatipoğlu’dur”dedi.

Albay Eşref Hatipoğlu’nun, HEP Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın’ın kaçırılıp JİTEM ile beraber öldürülmesi olayında, Aytekin Özen’e talimat verdiğini ve Vedat Aydın’ın Aytekin Özen’in kontrolünde Ergani Maden’de işkenceyle öldürüldüğünü öne sürdü.

HEP Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın, 5 Temmuz 1991'de evinden alındıktan sonra cesedi Elazığ'ın Maden ilçesi yakınlarında bulunmuştu.

Bu olaylardan sonra 6 kişinin ateş edilerek öldürüldüğünü anlatan eski Astsubay Hüseyin Oğuz, “Bu olayda talimatı Eşref Hatipoğlu verdi” dedi. 6 kişinin öldürülmesi olayının faillerinin saldırıdan sonra Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı’na kaçtıklarını anlatan Oğuz ifadesinde şunları söyledi: “Eşref Hatipoğlu’nun JİTEM’in kuruluşunda söz sahibi olan kişilerle çok yakın ilişki içerisinde olduğunu biliyorum. Eşref Hatipoğlu Diyarbakır İl Jandarma Komutanı olmasına rağmen, JİTEM grup komutanlığı ile birlikte hareket ederek eylemleri birlikte gerçekleştirdiler.”

OKKAN SUİKASTI DA AYNI EKİBİN İŞİ

Lice olayları davasını yürüten Savcı Osman Coşkun’un talebiyle verdiği ifadede Oğuz, Gaffar Okkan cinayetiyle ilgili de yeni iddialarda bulundu. Oğuz ifadesinde “İtirafçı Muhsin Gül’ün emniyet tarafından sorgulanmasından sonra olayların JİTEM ve jandarma komutanı Eşref Hatipoğlu’nun bilgisi dahilinde olduğunun ortaya çıkması üzerine Muhsin Gül JİTEM tarafından ortadan kaldırılmıştır” dedi.

Gül’ün öldürülmesinin Gaffar Okkan tarafından öğrenilmesi üzerine, Okkan’a suikast düzenlendiğini anlatan Oğuz, Hatipoğlu ile ilgili iddialarını şöyle sürdürdü: “Avukat Mustafa Özer’in aracının bombalanmasında ilk defa C4 kullanılmıştır. Kullanan Celil kod adlı Aytekin Özen’dir. Ona talimatı veren Eşref Hatipoğlu’dur.”

Hatipoğlu’nun 13,5 kilo C4’ün JİTEM’de olduğunu bildiğini anlatan Hüseyin Oğuz, bildiklerini mahkemede de anlatacağını söyledi.

KATİL ZANLISI ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

HEP Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın'ın faillerinden olduğu gerekçesiyle aranan PKK itirafçısı Selahattin Görgülü'nün öldüğü ortaya çıkmıştı. Vedat Aydın'ın kaçırılmasında evinin adresini tespit eden JİTEM elemanı ve eski PKK itirafçısı Selahattin Görgülü hakkında arama kararı çıkarılmıştı.

Yazışmalarda Görgülü'nün PKK tarafından 1996'da eşiyle birlikte öldürüldüğü ve mezarının Antalya'da olduğu bildirilmişti.

EŞİ TEŞHİS EDEMEDİ

Vedat Aydın cinayetinde adı geçen emekli albay Aytekin Özen'in de teşhis için fotoğrafları geçtiğimiz yıl savcılığa gönderilmişi. Olay tarihinde Jandarma İstihbarat Grup Komutan Yardımcılığı yapan Özen'i, Vedat Aydın'ın eşi Şükran Aydın aradan 20 yıl geçmiş olması nedeniyle bu fotoğraftan teşhis edememişti..

JİTEM'İN KARA KUTUSUNUN KARANLIK SİCİLİ

HEP Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın'ın 20 yıl önce öldürülmesiyle ilgili önceki gün JİTEM komutanlarından emekli Albay Aytekin Özen, 2 yıl önce savcıya ifade vermişti.

JİTEM’in karakutusu olarak da bilinen ve soruşturmada şüpheli 9 isim arasında yer alan Albay Özen savcıya olay ile ilgisinin olmadığını söylemişti. Oysa arşivler, Albay’ın adının sadece Aydın cinayetinde geçmediğini ve dosyasının hayli kabarık olduğunu gösteriyordu.

Aytekin Özen 2001’de ‘kıdemli albay’ rütbesinden emekli olmuştu. Aytekin Özen’in ismi hep meçhul cinayetlerle anıldı. 12 Eylül darbesi sonrası askerlerin yaptığı atama ile Mardin Belediye Başkanlığı görevini de yürüten Özen, öldürülen JİTEM komutanı Cem Ersever’in yardımcılığını da yaptı.

Albay Özen’in, Vedat Aydın dosyasında yer alan 9 şüpheliden biri olarak yer alması, ilk olarak eski JİTEM mensubu PKK itirafçısı Abdülkadir Aygan’ın yaptığı itiraflar sonrası gündeme gelmişti. Aygan 2004’te Özgür Gündem gazetesine yaptığı itiraflar ile bölgedeki birçok faili meçhul cinayete ışık tuttu.

Aygan açıklamalarında, Albay Özen’in bizzat katıldığı birçok olayı da tüm ayrıntıları ile anlatıyordu.

Aygan’ın itiraflarında Özen için “Bu adam ta 12 Eylül döneminden beri Mardin, Diyarbakır bölgesinde JİTEM faaliyetlerini yöneten bir komutan. Cem Ersever’e ne suç isnat ediliyorsa. Bu şahıs, Aytekin Özen, Cem Ersever’in yardımcısıydı. Benim yanımda; Diyarbakır eski Baro Başkanı Mustafa Özer’in arabasını uçururken uzaktan kumandayı kullanmıştı. Mardin Kızıltepe’de bir vatandaşın arabasını uzaktan kumandayla havaya uçuran yine Aytekin Özen’di. 90’lı yıllardı, Bismil’den Zahit Turan isimli şahsın kafasına kurşun sıkılması olayında sorumlu komutan oydu” ifadelerini kullanıyordu.

Aygan itiraflarında, Özen’in Bismil’in Tepe Köyü Muhtarı Talat Akyıldız’ın Antalya’da öldürülmesine de karıştığını söylemişti.

Bölgede bir dönem istihbarat subayı olarak görev yapan Hüseyin Oğuz, Albay Özen’in, Eşref Bitlis’in uçağının düşürülmesinde de rol aldığını iddia etmişti. (Kaynak: Radikal vd.)