Kürdistan Özgürlük Şahinleri (TAK), Ankara Kızılay'da 3 kişinin ölümüne 34 kişinin yaralanmasına yol açan bombalı saldırıyı üstlendi.

ANF’nin haberine göre TAK, Ankara'daki kanlı saldırıyı üstlendi. TAK, Ankara’da 20 Eylül günü düzenlenen saldırının “bir başlangıç” olduğu tehdidi yer verdiği açıklamasında Eskişehir ve Antalya’daki saldırıları da üstlendi.

TAK “Daha önce uyardığımız gibi artık örgüt olarak hiçbir hassasiyetimiz kalmamıştır. Her yer eylem sahası, her yer hedeftir” diye tehdit etti.

Türk hükümeti tarafından Kürt halkına yönelik açık saldırılar gerçekleştirildiğini belirterek “buna anladıkları dilde cevap verme hakları” olduğunu savunan örgüt, “Özellikle Türkiye metropolleri temel savaş sahamız olacaktır. Ankara Kızılay’da bu eylemin düzenlenmesi bir başlangıçtır, bu tarz eylemlerin artık startı verilmiştir” dedi.

“Eskişehir yolunda ve Antalya’daki patlamalar birer uyarıydı” diyen TAK, AKP hükümetinin işin ciddiyetini kavramaktan çok uzaklaştığını ifade ederek “Bundan sonra gelişecek olan savaşın ve insan kayıplarının tek sorumlusu Recep Tayyip Erdoğan’dır. Bundan sonra kimse bizden, hassas yaklaşmamızı beklemesin savaş kararını alan AKP hükümetidir ve bunun Türkiye’de yaratacağı etkiye ve sonuçlarına katlanır” diyerek hükümeti suçladı.

TÜRKİYE’DEKİ İRAN VATANDAŞLARINA TEHDİT

Açıklamada bir süre önce İran askerlerinin yoğun operasyonları nedeniyle İran’dan çekilmek zorunda kalan PJAK adına da eylem yapacağını duyurarak, “İran’ın Türkiye’deki tüm vatandaşları ekonomik ve siyasi temsilcileri de hedef alınacaktır.” denildi.

HPG: “ANKARA'DAKİ SALDIRIYLA İLGİMİZ YOK” DEMİŞTİ

HPG Anakarargah Komutanlığı, Ankara’da yaşanan patlama ile hiçbir ilgilerinin olmadığını belirterek, “Bu olayla bağlantımız kurularak Kürt düşmanlığı daha da geliştirilmek, sivil insanlarımız hedef yapılmak istenmektedir” demişti.

HPG Anakarargah Komutanlığı yaptığı yazılı açıklamada, “20 Eylül günü Ankara’da yaşanan patlama sonucunda yaşanan can kayıplarından direkt hareketimizi ve HPG güçlerimizi sorumlu tutan yeminli PKK düşmanları kamuoyunu manipüle etmektedir” diye belirtmişti.

Açıklamada şu ifadeler kullanılmıştı: “Bu olayla bağlantımız kurularak Kürt düşmanlığı daha da geliştirilmek, sivil insanlarımız hedef yapılmak istenmektedir. Tam da TC Başbakanı Erdoğan’ın ABD başkanı ile görüşmesi öncesine denk gelen bu olayın arkasında AKP hükümetinin yeni bir oyunu olduğu görülmektedir. Uluslararası kamuoyu nezdinde AKP hükümetini mağdur pozisyonunda göstermek ve hareketimize karşı geliştirilmek istenen tasfiye konseptine destek bulmak amacıyla bu olayın kullanılmak istendiği çok açıktır. Sivillere yönelik eylem geliştirmediğimiz bilinmesine rağmen bu yönlü propaganda edilmesinin amacı AKP hükümetinin açıkça ilan ettiği ve tüm Kürtleri hedefleyen savaşın daha da yükseltilmesidir. Halkımızın ve kamuoyunun bilmesi gerekir ki HPG gerillalarımızın 20 Eylül günü Ankara’da yaşanan olayla hiçbir ilgileri bulunmamaktadır. Halkımıza ve kamuoyuna duyurulur.”

NEDEN TAK?

Daha önce de bu tür tepki çeken ve sivilleri hedef alan saldırılar PKK tarafından lanetlenirken kısa adı TAK olan, Teyrêbazên Azadîya Kurdistan yani Kürdistan Özgürlük Şahinleri bunları üstlenmişti.

TAK bağımsız olduğunu iddia etse de PKK paralelinde bir örgüt olduğu iddiası genel kabul görüyor. TAK yaptığı açıklamalarda sivillere yönelik eylemleri savunmasıyla biliniyor.

Benzer bir yapılanma daha önce Filistin’de gündemdeydi. El Aksa Şehitleri Tugayı Filistinli El Fetih örgütünün silahlı kanadı olarak biliniyordu. Ancak herkesin bildiğini FKÖ inkar ediyor ve El Aksa Şehitleri Tugayı’nın bağımsız olduğu iddia ediliyordu.