Papa Francis’in Vatikan’da 12 Nisan’da 1915 Ermeni Soykırımı kurbanları anısına düzenlenecek ayini bizzat yöneteceği kesinleşti.

Papa Francis’in gelecek üç ayı kapsayan programı belli oldu. Vatikan’dan yapılan açıklamada, ruhani liderin şubat, mart ve nisan aylarında katılacağı ayin ve dini törenlerin programı kamuoyuna duyuruldu.

Son üç aylık dönemde Strasbourg, Türkiye, Sri Lanka ve Filipinler'e yaptığı dış gezilerle gündeme gelen Papa'nın, gelecek üç ayda Vatikan'daki faaliyetlerine ağırlık vereceği görüldü. Vatikan'ın açıkladığı programa göre, şubat ayında 14 yeni kardinal atayacak olan Papa, yeni kardinallerin göreve başlama törenlerini yönetecek.

Mart ayında İtalya'nın Napoli kentine ve yakınındaki tarihi Pompei'ye bir ziyaret yapacak olan Papa Francis, mart ayı sonu nisan başında ise Paskalya Bayramı ritüellerini yerine getirecek.

12 NİSAN'DA ERMENİLERLE AYİN

Agos'tan Ferda Balancar'ın haberine göre, Papa'nın nisan ayı programında bizzat yöneteceği Paskalya ayininin yanı sıra 12 Nisan’da Ermenilerle yapılacak bir ayin de bulunuyor. Vatikan’ın açıklamasında, 12 Nisan'da Aziz Petrus Bazilikası’nda yapılacak ayinin içeriğine dair başka bir ayrıntı paylaşılmadı.

Ancak Agos gazetesi, Milano Episkoposluğu’na yakın kaynaklardan edindiği bilgiyi okurlarıyla paylaştı. Buna göre söz konusu ayin, 1915 Ermeni Soykırımı kurbanları anısına yapılacak. 

PAPA FRANCİS, KARDİNALLİĞİ DÖNEMİNDE DE SOYKIRIMI ANIYORDU

Papa Francis, Papa seçilmeden önce sürdürdüğü Buenos Aires kardinalliği döneminde de Ermeni Soykırımı hakkında açıklamalar yapmasıyla tanınıyor. Vatikan’da 12 Nisan’da düzenlenecek ayinle ilgili ilk açıklama da şimdiki Buenos Aires Kardinali Mario Poli’den gelmişti. Kardinal Poli, geçen yıl 17 Ağustos’ta Ermeni Katolik Kilisesi’ndeki ayinde, Papa Francis’in 2015’te Ermeni Soykırımı kurbanları anısına ayin düzenleyeceğini açıklamıştı. Ancak Vatikan bu konuda suskunluğunu korumuştu.