Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Vatikan Sözcüsü Peder Federico Lombardi, Ankara’da başlayan ve Türkiye ziyaretine bugün İstanbul’da devam edecek Katolik aleminin ruhani lideri ve Vatikan Devleti Başkanı Papa Papa Francis’in temaslarına ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Peder Lombardi, 78 yaşındaki Arjantinli ruhani liderin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmeye ilişkin de bilgi verdi.

DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜNÜN ÖNEMİNİ VURGULADI”

Lombardi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapılan ikili görüşmede ele alınan konular arasında, terörizmle mücadele, İslamofobi, Hristiyanofobi ve zenofobi (yabancı korkusu) gibi korkularla mücadele, din özgürlüğü, fundamentalizm ve Türkiye’de yaşayan yaklaşık 50 bin kişilik Katolik cemaatinin durumu olduğunu anlattı.
Lombardi ayrıca, 2006 yılında bu ülkeyi ziyaret ettiği sırada Emerit Papa 16’ncı Benedict’in da altını çizdiği gibi, Papa Francis’in de Erdoğan ile görüşmesi sırasında din ve vicdan özgürlüğü ile, düşünce özgürlüğünün, özgürce bireylerin kendilerini ifade etmelerinin gerekliliğine vurgu yaptığını belirtti.

“PAPA SİYASİ BİR MESAJ VERMEDİ”


Gazetecilerin sorularını cevaplayan Lombardi, “Papa, Erdoğan’a, Ortadoğu barışı için liderlere uluslararası bir toplantı çağrısı yapması teklifinde bulundu mu?” sorusuna yanıt vererek, Papa’nın Ankara temasları kapsamında, Türkiye’ye özel siyasi bir mesaj vermediğini söyledi. Lombardi, “Türkiye’ye ne yapması gerektiğini söylemek Papa’nın görevi değil” dedi.
Papa Francis’in genel bir perspektifte karşıtlıklarla mücadele, terörizm konusunda uluslararası işbirliği ve bu konuda uluslararası toplumun sorumlulukları ve mülteci problemiyle ilgili konuşmalar yaptığını kaydeden Lombardini, “Papa daha ziyade dini bir liderdir ve bu nedenle İsrail ve Filistinli liderlerin katılımıyla, Haziran ayında Vatikan’da bir barış duası yaptı” dedi.

PATRİKHANE’DE ORTAK DEKLARASYON İMZALANACAK

Dün akşam Ankara’daki Vatikan Büyükelçiliği’nde konaklayan Papa, akşam saatlerinde kentteki Katolik cemaati ile de bir araya geldi.
Ankara’daki temaslarının ardından bugün İstanbul’a gelen Papa ve beraberindeki heyet, Yeşiköy’deki Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen resmi törenle karşılandı. Papa’yı İstanbul’a davet eden Ekümenik Patrik Bartholomeos, Papa’yı havalimanında bizzat karşıladı.
İstanbul’da Ayasofya Müzesi ve Sultanahmet Camisi’ni gezen Papa, bugün Harbiye’deki Saint Esprit Katolik Kilisesi’ndeki ayine de riyaset edecek. Ayine, Ekümenik Patriklik, Türkiye Ermenileri Patrikliği, Ermeni Katolik Başepiskoposluğu ile Süryani kiliselerinin temsilcileri de katılacak.
Papa, daha sonra Fener’deki Ekümenik Patrikliği ziyaret edecek ve Ekümenik Patrik Bartholomeos ile özel bir görüşme yapacak. Papa Francis ve Patrik Bartholomeos, daha sonra Aya Yorgi Patriklik Katedrali’nde birlikte dua edecek.



Papa, ziyaretinin son günü 30 Kasım’a, denk gelen ve Ekümenik Patrikliğin kuruluş günü olarak kabul edilen Aziz Andreas Yortusu vesilesiyle Patriklik Kilisesi’nde Pazar günü düzenlenecek olan ayine katılacak ve Patrik Bartholomeos ile ortak bir deklarasyona imza atacak. Ziyaret vesilesiyle Patrikhane’de düzenlenecek olan öğle yemeğinin ardından Papa’nın Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi’ne giderek Ermeni toplumu temsilcileriyle bir araya gelmesi ve hastanede tedavi altında bulunan Türkiye Ermenileri Patriği II. Mesrob’u ziyaret etmesi bekleniyor. İstanbul’daki temaslarının ardından Papa, yarın akşam saatlerinde Türkiye’den ayrılacak.