Konsensus'un yaptığı ankete katılan ve "Yeni Anayasa'ya ihtiyacımız var'' diyenlerin oranı yüzde 61 çıkarken, başkanlık sistemi yüzde 69.3 ile halktan veto yedi.

 

1500 kişiyle yapılan araştırmanın ilginç soruları vardı. Fettullah Gülen Cemaati sorusuna verilen yanıt sürpriz olurken Kemal Kılıçdaroğlu için de sürpriz bir sonuç vardı. Daha önceki ankette de Kılıçdaroğlu'nun önünde olan Mustafa Sarıgül oy oranını yüzde 1.1 puan artırmış görünüyor.

 

SARIGÜL İLK SIRADA

Konsensus, ankete katılanlara, "Siyasi görüşünüzden bağımsız, objektif düşündüğünüzde, Türk soluna en fazla yararının dokunacağını düşündüğünüz siyasetçi kimdir?'' sorusunu yöneltti. Mart ayı anketine göre oy oranını 1.1 puan artıran Mustafa Sarıgül 29.5 ile ilk sıradaki yerini korudu. Sarıgül'ü yüzde 24.7 ile Kemal Kılıçdaroğlu takip ediyor.

 

ANKETTE DİKKAT ÇEKEN GÜLEN SORUSU

"Fethullah Gülen Cemaati'ni duydunuz mu?'' sorusuna ankete katılanların yüzde 79.6'sı "Evet'' derken, duymadığını söyleyenlerin oranı yüzde 20.4 çıktı.

 

Yüzde 28'i beğeniyor Konsensus ankete katılanlara Fethullah Gülen Cemaati'yle ilgili ilginç bir soru daha yöneltti: "Duyduğunuz kadarıyla Fethullah Gülen Cemaati'ni beğeniyor musunuz?'' Bu sorunun çoklu yanıtları şöyle oldu: Kesinlikle beğeniyorum %9.7 Beğeniyorum %18,6 Beğenmiyorum %20.5 Kesinlikle Beğenmiyorum %25.1 Ne beğeniyorum ne beğenmiyorum %18.6

 

BAŞKANLIK SİSTEMİNE HAYIR

Konsensus, başkanlık tartışmasını da masaya yatırdı ve ankete katılanlara sordu: "Sizce Türkiye, parlamenter sistemden başkanlık sistemine geçmeli mi?'' Bu soruya "Başkanlık sistemine geçmemelidir'' diyenlerin oranı yüzde 69.3 çıktı.

 

"Başkanlık sistemine geçmelidir'' diyenlerin oranı ise yüzde 30.7'de kaldı.