HDP, Varto'da yaşanan olaylara ilişkin soru önergesi verdi. 4 kişinin yaşamını yitirdiği olayları meclis gündemine taşıyan HDP, bölgede halkın can ve mal güvenliğinin olmadığına dikkat çekti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ali Haydar Konca, Muş'un Varto ilçesinde yaşanan polis, özel tim operasyonları ve PKK'li  Kevser Eltürk'ün (Ekin Wan) infaz edilmesine dair meclise soru önergesi sundu. İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk'ün yanıtlaması istemiyle verilen önergede, Eltürk'ün işkence sonucu öldürülmesi ve cenazesinin çırılçıplak soyularak görüntülerinin sosyal medyaya servis edilmesinin büyük bir toplumsal infiale yol açtığı, bu olaydan sonra ilçede şiddetli çatışmaların yaşanması sonucu 16 Ağustos 2015 tarihinde saat 08.30 itibari ile ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiği belirtildi.

'DEVLET ŞİDDETİ VAHŞET BOYUTLARINDA'

Konca, güvenliğin yeniden tesisi için demokratik kitle örgütlerinin girişimi sonucu, PKK mensuplarının şehirden çekilmesiyle özel tim ve polis şiddetinin yoğun olarak geliştirildiğini, evlerin tarandığını, işyerleri ve evlerin yakıldığını, en az 4 kişinin de yaşamını yitirdiğini kaydetti. Konca, şunları ifade etti: ''Kolluk güçleri tarafından halkın üzerinde sistematik bir baskı ve şiddet politikası geliştirilmiştir. Yöre halkı Varto’da yaşanan devlet şiddetinin vahşet boyutlarına ulaştığını, güvenlik güçleri tarafından ölülerin kaçırıldığını, yaşanan baskı ve şiddetin yasaklarla kamuoyuna ulaştırılmasının engellediğini iddia edilmektedir. ''

'HALKIN CAN VE MAL GÜVENLİĞİ KALMADI'

Konca, yaşanan şiddet ortamına son verilmesi için girişimlerde bulunan DTK, HDP gibi siyasi kuruluşlar ve demokratik kitle örgütlerinin ilçede resmi muhatap bulamadığına dikkat çekerek, "Savcı ilçeyi terk etmiş, ilçe emniyet amiri görüşmeye yanaşmamış, valinin arazide olduğu, kaymakamın 2 gün sonra geleceği bildirilmiştir. Bu süre içinde ilçe, açıkça özel tim ve polis şiddetine teslim edilmiştir. Günler süren bu şiddet ortamında ilçenin su ve elektrikleri kesilmiş, evler taranmış, çok sayıda kayıp ve ölüm olayı yaşanmıştır. Bölgede halkın can ve mal güvenliğinin kalmadığı aşikardır. '' diye konuştu.

Konca'nın verdiği önergede şu sorular yer aldı:

"1-İçişleri Bakanı olarak işkenceyle öldürülen Kevser Eltürk’ün cenazesinin çırılçıplak soyularak görüntülerinin basına servis edilmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?

2- Devletin resmi güçlerinin hiçbir insani değerle bağdaşmayan işkence ve cenazeyi çırılçıplak soyarak görüntülerinin sosyal medyaya servis edilmesi, Türkiye’nin uluslararası itibarını nasıl etkilemektedir?

3- Bu fiili gerçekleştiren güvenlik güçleri kaç kişidir? Haklarında ne gibi hukuki ve idari işlem başlatılmıştır?

4- Varto ilçesinde yaşanan olaylarda kaç kişi hayatını kaybetmiş, kaç kişi yaralanmış, kaç ev ve dükkan taranmış ya da yakılmış, ne kadar maddi hasar meydana gelmiştir?

5- Halka baskı ve şiddet uygulayan özel tim, polis ve kolluk güçleri hakkında ne gibi hukuki ve idari işlem başlatılmıştır? Başlatılmamışsa neden?

6- Varto’da yaşanan olayların iç ve dış kamuoyu tarafından duyulmaması için uygulanan yasakların hukuki gerekçesi ve yasa maddesi nelerdir?

7- 16 Ağustos 2015 tarihinde PKK mensubu olduğu iddia edilen kişiler ilçe merkezini terk etmiş ve çatışmayı gerektirecek bir neden ortadan kalmamış iken, kolluk güçlerinin halkın evlerini dükkanlarını taramasını ve yakmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu halkı sindirmeye yönelik bir devlet politikası mıdır?

8- Yaşanan olaylardan sonra il ve ilçenin güvenlik ve huzurundan birinci derecede sorumluluğu olan Muş Valisi ve Varto Kaymakamı’nın görevden el çektirilmesi için idari soruşturma açmayı düşünüyor musunuz?

9- İçişleri Bakanlığınız döneminde, başta Doğu ve güneydoğu bölgeleri olmak üzere yurdun her yerinde şiddet ve baskı ortamının hızla arttığını, halkın mal ve can güvenliğinin kalmadığını teslim ederek istifa etmeyi düşünüyor musunuz?" (Sultan Eylem Keleş / Demokrat haber)