Muş’un Korkut ilçesine bağlı Vartinis (Altınova) Beldesi’nde 3 Ekim 1993 tarihinde “yasadışı örgüte yardım ve yataklık ettikleri’’ iddiasıyla evlerinin ateşe verilmesi sonucu 9 kişinin yakılarak öldürülmesi davası bugün (1 Mart 2016) Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.

Ateşe verilen evde ailesinden tek sağ kurtulan ve ailesinden 9 ferdi kaybeden Aysel Öğüt, evlerinin askerler tarafından yakıldığını belirterek suç duyurusunda bulundu. Muş Cumhuriyet Başsavcılığı evin PKK tarafından yakıldığını öne sürerek dosyayı kapattı. Öğüt ise 2003 yılında yeniden suç duyurusunda bulundu. Ancak 3 Haziran 2013 tarihinde Muş Cumhuriyet Savcısı tarafından hazırlanan iddianame ile yargı sürecine geçilebildi. Olaydan sorumlu tutulan kolluk güçleri ve amirleri hakkında açılan ve kamu güvenliği nedeni ile Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesine taşınan dava bugün görülecek.

‘İÇİMDEKİ YANGIN SÖNMEZ’

Olay gecesinde başka bir evde kaldığını ve ailesinin ölümünü izlediğini söyleyen Aysel Öğüt, “Ailemin yanına gitmek istedim. Kardeşlerimin yanına gitmek istedim. İzin vermediler. Ben daha 17 yaşındaydım. Kardeşlerim benden de ufaktı. 9 kişi ölmedi. Annem 5 aylık hamileydi. 10 kişi öldü. Kardeşlerimin, ailemin davası az da olsa içimi rahatlattı. Suçluları tutuklasalar bile içimdeki yangın gitmez. Yanlarına kalmasın. Ailemin failleri belli. Her şey köyün gözleri önünde oldu” dedi.

DAVA SÜRECİ

Aysel Öğüt’ün 2003 yılında yaptığı yeni suç duyurusu üzerine başlatılan soruşturma sonucu, dönemin Jandarma Yüzbaşı Bülent Karaoğlu, Hasköy İlçe Jandarma Komando Bölük Komutanı Piyade Kıdemli Üstteğmen Hanefi Akyıldız, Muş Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şube Müdürü Şerafettin Uz ve Jandarma Gökyazı Jandarma Karakol Komutanı Başçavuş Turhan Nurdoğan hakkında “kasten ev yakmak suretiyle birden çok kişinin ölümüne sebebiyet vermek” suçundan 2013 yılında dava açıldı.

“Güvenlik gerekçesiyle” Muş’tan Kırıkkale’ye nakledilen davanın 10 Haziran 2015 tarihinde Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmasında esas hakkındaki mütalaasını sunan savcı, ihmal sebebiyle ölüme sebebiyet vermek suçundan 9 ölümün her biri için 20 ila 25’er yıl, yani toplamda her sanık için 180 yıldan 225 yıla kadar hapis cezası verilmesini istedi.

2 Kasım 2015 tarihinde görülen duruşmada sanık avukatlarının savunma yapmak için süre talebini kabul eden mahkeme heyeti duruşmayı 21 Aralık 2015’e ertelemişti. 21 Aralık 2015’te görülen son duruşmada yalnızca usule ilişkin eksikliklerin giderilmesine hükmedilmişti.

1 Mart 2016 tarihli duruşmada mahkemenin karar vermesi bekleniyor.

Dava hakkında daha fazla bilgi için Faili Belli'nin derlemelerine şuradan bakılabilir.