Batman Belediyesi'nin Vandepremzedelere gönderdiği battaniye, soba ve gıda yardımlarıyla ilgili, İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı rapor doğrultusunda belediye hakkında 'zimmet' davası açıldı.

Özünde kamu görevlisi tarafından işlenen bir görevi kötüye kullanma suçu anlamına gelen zimmet suçu, Türk Ceza Kanunu’nun 247. maddesinde şu şekilde yer alıyor:

"Görevi nedeniyle zilyetliği kendisine devredilmiş olan veya koruma ve gözetimiyle yükümlü olduğu malı kendisinin veya başkasının zimmetine geçiren kamu görevlisi, beş yıldan on iki yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır."

HER DEPREMZEDEDEN İMZA ALINMALIYMIŞ

DHA’nın haberine göre, dava nedeniyle Batman Ağır Ceza Mahkemesi'nde ifade veren Belediye Başkanvekili Serhat Temel, zimmet suçlamasıyla açılan davaya tepki gösterdi.

Bu dava sonrası kentlerine sığınan bin 400'e yakın Suriyeli Kürt mülteci için başlattıkları gıda ağırlıklı yardım çalışmalarını durdurduklarını açıklayan Temel, şunları ifade etti:

"İş makineleri, sağlık ekipleri, gıda yardımı, battaniye, soba ve uzun süreli kurduğumuz yemek çadırıyla,Van depreminde üzerimize düşeni yaptık. Fakat maalesef bu yardıma İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin zimmet çıkarması ve hakkımızda dava açmasına şaşırdık. Belediyenin her depremzededen imza alması gerektiğini hatırlatan müfettişler, orada nasıl izdihamın yaşandığının her halde farkında değillerdi."

"YARDIM YAPMAKTAN KORKAR OLDUK"

Temel sözlerine şöyle devam etti:

"Suriyeli Kürt mültecilere de insani yardıma hazırlandık. Önümüze ilginç bir dava düşünce doğrusu şaşırdık. Yardım yapacağımız her kişiden imza alabilmek mümkün mü? Hangi belediye yardımı yaparken dar gelirliden imza alabiliyor? Batman'da zor şartlarda yaşam mücadelesi veren Suriyeliler var ama bu davayla elimiz kolumuz bağlandı. Yardım yapmaktan korkar olduk. Suriyeli mültecilere yapacağımız yardımı şimdilik askıya aldık." (SoLportal)