Van’da yaşayan Finlandiyalı yazar Taina Niemela, ‘ajanlık faaliyetinde bulunduğu’ gerekçesiyle gözaltına alındı. Savcılık sorgusu tamamlanan yazarın, sınır dışı edilmesine karar verildi.

Diken’den Burcu Karakaş’ın haberine göre; Finlandiyalı yazar Taina Niemela Van’da gözaltına alındı. Niemela’nın Avukat Mahmut Kaçan, karara tepki göstererek, “Ajan olmakla suçlanan birinin bu tür ciddi suçtan dolayı tutuklanması beklenir. Ancak sınır dışı edilmek istenmesi hukuka aykırı gerekçe üretildiğini gösteriyor” dedi.

Finlandiyalı yazar Taina Niemela, iki gün önce Van’da gözaltına alındı. ‘Ajanlık faaliyetinde bulunmak’ ve ‘PKK/KCK adına eylem ve faaliyette bulunmak’ suçlamalarıyla Terörle Mücadele Ekipleri tarafından gözaltına alınan Finlandiyalı yazara emniyet sorgusu sırasında neden Van’da yaşadığı ve PKK, PYD ve KCK hakkında bildikleri soruldu.

VAN’DA İKAMET EDİYOR

Yaklaşık bir yıldan fazla süredir Van’da ikamet ettiğini söyleyen Niemela burada kitap yazdığını söyledi. Bu cevap üzerine, “Kitap yazmak amaçlı geldiğinizi beyan ettiniz. Oysa ki yazarlık başkaca ülkelerde de yapılabileceği değerlendirilerek yazarlık yapmak için özellikle ülkemizi ve Van ilimizi seçmenizin sebebi nedir” sorusu yöneltildi.

Seyahatname türünde bir kitap yazmakta olduğunu ifade eden Finlandiyalı yazar Niemela, emniyetteki ifadesi bittikten sonra savcılığa sevk edildi. Savcılık, ajanlıkla suçlanan Niemela’nın sınır dışı edilmesine karar verdi. Finlandiyalı yazar bu kararın ardından Geri Gönderme Merkezi’ne gönderildi.

Aktif gazetecilik yapmayan Niemela, aynı zamanda Finlandiya Gazeteciler Sendikası üyesi.

‘AJAN İSE NEDEN TUTUKLANMADI?’

Kararı Diken’e değerlendiren avukat Mahmut Kaçan şunları söyledi: “Bu olayla birlikte Kuzey Kore’ye dönüşme yolunda olduğumuzu söyleyebiliriz. Müvekkilime yabancı olması, Van ilinde yaşaması, burada arkadaşlarının olması nedeniyle bu hususlar suçlama olarak geri döndü. Somut olarak atfedilen hiçbir eylem ya da suç yok. Ajan olmakla suçlanan birinin bu tür ciddi suçtan dolayı tutuklanması beklenir. Ancak sınır dışı edilmek istenmesi hukuka aykırı gerekçe üretildiğini gösteriyor.”