Van ve çevresi bugün saat 13.41’de şiddetli depremle sallandı. Kentte telefonlar sustu, elektrikler kesildi.

Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 7.2 olarak açıkladı...

Deprem 29 saniye devam etti.

Yerin 5 km altındaki depremin merkez üssünün merkeze bağlı Tabanlı köyü olduğu bildirildi.

Tabanlı köyü Van kent merkezine 35 kilometre mesafede.

Deprem Erzurum, Hakkari, Ağrı, Siirt gibi çok sayıda ilde ve komşu Ermenistan'da da hissedildi...

Muş, Batman ve Diyarbakır'da da hissedilen deprem nedeniyle paniğe kapılan vatandaşlar kendini dışarı attı. Van'da insanlar panik halinde sokaklarda.

Yıkılan bazı evler olduğu bildiriliyor. En son 239 ölü olduğu bilgisi var. En çok hasar Erciş ve Van merkezde.

Van kent merkezindeki Kazım Karabekir Caddesi'deki 7 katlı bir binanın çöktüğü ve enkaz altında kalanlar olduğu bildiriliyor. İtfaiye ekipleri başta olmak üzere enkaz altında kalan yurttaşların kurtarılamasına çalışılıyor.

Van Belediye Başkanı Bekir Kaya: "Panik nedeniyle ulaşımda zorluk çekiyoruz, merkezde 2 bina çöktü, telefon sisteminde sıkıntı yaşanıyor" dedi. Başkan halktan panik yapmamasını istedi, bu nedenle çalışmaların zorlaştığını, araçların, ambulansların intikal etmesinin güçleştiğini anlattı.

Van Erciş'te çok sayıda binanın yıkıldığı ve çok sayıda ölü olduğu bildiriliyor... Belediye Başkanı "acil yardım bekliyoruz" diyor.

Artçı depremler sürüyor... Kandilli Rasathanesi büyüklüğü 5.5'e ulaşan artçı sarsıntılar olduğunu duyurdu...

Beşir Atalay'ın ilk açıklamaları şöyle:

''Van merkezde 10 bina, Erciş'te 25-30 bina ve 1 yurt yıkıldı. Köylerle ilgili henüz tam bir tespit yapılmış değil.

İlk andan itibaren hem acil afet yönetiminin hem de Kızılay ve sağlık ekibinin tüm imkanları seferber edildi. Hava soğuk olduğu için ısınma ve gıda malzemelerine öncelik tanındı.

Kızılay’dan yapılan açıklamada, bölgede iş makinasına büyük ihtiyaç duyulduğu belirtilerek özellikle bölgedeki iş adamları ve müteahhitlere çağrı yapıldı.

Afet bölgesine içme suyu sıkıntısı çekildiği belirtilirken, battaniye, yiyecek ve çadır yardımının 24 veya 48 saat içerisinde tamamlanacağı bildirildi.

KANDİLLİ: BİN CAN KAYBI TAHMİN EDİYORUZ

Kandilli Rasathanesi, önce 6.6 olarak açıklanan depremin büyüklüğünü 7.2 olarak açıkladı.

Kandilli'den yapılan diğer açıklamalar şöyle:

*Depremin sığ bir deprem olduğunu, hasarın Van ve Erciş arasında yoğunlaştığını tahmin ediyoruz.

*Şimdiye kadar görülen en büyük artçı 5.5 büyüklüğünde.

*Depremin şiddeti 8 ile 9 arasında. Depremin 9 şiddetinde hissedildiği bölgelerde hasar büyük.

*Bin dolayında evin hasar gördüğünü tahmin ediyoruz. Yaklaşık bin can kaybı tahmin ediyoruz. ama bu rakam daha fazla da çıkabilir.

*20'nin üzerinde artçı sarsıntı oldu.

DEPREM BÖLGESİNDEN

NTV muhabiri Özden Erkuş, Van'ın en işlek caddelerinden biri olan Kazım Karabekir Caddesi'nde yaşananları şu sözlerle anlattı:

"Caddede çok katlı bir apartman çöktü. Apartmanın altında bir oto galeri vardı. Bölgede arama - kurtarma çalışmaları sürüyor. Sivil savunma ekiplerinin tamamı buraya ulaşmış değil. O nedenle vatandaşlar kurtarma çalışmalarına yardım ediyor.

Enkazdan 3-4 kişinin cesedi çıkarıldı ancak enkaz altında çok sayıda kişinin olduğu tahmin ediliyor. Van'da 10 bina yıkıldı. Bölgede artçı sarsıntılar halen devam ediyor. Bölgede battaniye, pet şişe su ve bebek mamasına büyük ihtiyaç var.

Vatandaşlar ise depremi ve yaşadıkları korkuyu şöyle anlattı:

''Çok korktuk. 8.1 şiddetinde bir deprem daha söylentisi var. Bu geceyi dışarıda geçireceğiz. Deprem olduğu sırada karşı binada çalışıyordum, bu binanın çöktüğünü gördüm. Yardıma koştuk. Üç kişiyi kurtardık. Sonrasında artçı bir deprem daha meydana geldi. Hâlâ enkazdan sesler geliyor. Çocukların olduğunu düşünüyoruz.

20-30 kişilik bir öğrenci yurdu yıkıldı. 3-4 kişinin kurtarıldığını duyduk ama ilkel şartlarda kazma-küreklerle insanlar kurtarılmaya çalışılıyor. ''

Enkaz altında kalanlara ulaşılması için binaların demirleri kesiliyor, ekipler boşluk yaratarak yaralı kişilere ulaşmak için yoğun çaba harcıyor.

Çöken öğrenci evinde, enkaz altından sesler geliyor ve yaralı kişilere ulaşmaya çalışılıyor.

Bölgede, yıkılan binalarda çok sayıda kişinin enkaz altında kaldığı ve arama kurtarma çalışmalarına yoğun bir şekilde devam edildiği bildirildi.

İNSANLAR MOLOZLAR ARASINDAN BAĞIRIYOR

Çelebibağ Belde Belediye Başkanı Veysel Keser ise şunları söyledi: ''Erciş'te büyük hasar var. Çok ciddi bir kurtarma çalışması yapılmadı. İnsanlar molozlar içinde can çekişiyor. İnsanların seslerini duymaktayız. Hastaneler tıklım tıklım dolu. Hastanenin bir kısmı da yıkık durumda. Çok ciddi bir hasarla karşı karşıyayız. bir an önce buraya yardım gerekiyor. İnsanlar kendi imkanlarıyla kurtarmaya çalışıyor.''

Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, deprem hakkında değerlendirmelerde bulundu:

"Van'ın deprem çekincesi 7.3 ve yıkım gücü 11. Bugün yaşanan 7.2'lik deprem, bu rakama neredeyse yakın.

Geçmişte Çaldıran, Malazgirt ve Erciş'te büyük depremler oldu. Oradaki deprem kuşağı dalla ve saçak kırıklarla İran'a kadar uzanıyor.

Kandilli, depremin ters kırık olduğunu söylüyor. Buradaki kabuk kalınlığı 45 kilometre.

Deprem, bölgenin olağan depremi. Haritada Van Gölü'ne bakarsanız; sanki oturan bir koyuna benzer. Bu koyunun boynunun ucunda deprem oluştu. Bu tür yüzey biçimleri, genellikle kırıklara denk gelir. Bu kırığın yüzeyde yapmış olduğu kırık boyu 57 kilometre.

Görüntüleri ilk izlediğimde, betonarme bir yapının yıkıldığını gördüm. Bir yıkımın gerçekleşmesi için yıkım gücünün 10 şiddetinde olması gerekir. O nedenle ilk etapta açıklanan 6.6 küçük geldi bana. daha sonra ise depremin büyüklüğünün 7.2 olduğu belirlendi.

OLASI DEPREM BEKLENEN YERLER

Olası deprem beklenen yerler; Tunceli, Muş, Varto, Ağrı, Iğdır, Çaldıran, Hakkari, Elazığ, Adıyaman...

Van depremi 29 saniye sürdü ve Gölcük depreminin üçte biri kadar enerji türetti. 15 gün boyunca artçı depremle yaşanabilir. Bu deprem, İstanbul'daki bir depremi tetikler mi? Bu mümkün değildir.

Öte yandan, Van Gölü'nün kenarları yapılaşmaya uygun değildir. Örneğin; Başkale ve Bahçesaray dayanıklıdır; Ahlat ve Çaldıran da ise kısmen yıkımlar görülebilir."

ARTÇI DEPREMLER

Kandilli Rasathanesi, Van Tabanlı köyündeki depremin ardından Ilıkaynak ve Gedikbulak köyleri merkezli iki deprem daha ölçüldüğünü bildirdi.

Kandilli Rasathanesi'nin internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Merkeze bağlı Ilıkkaynak köyünde saat 13.48'de 5.4, merkeze bağlı Gedikbulak köyünde ise saat 13.56 itibariyle 5.5 büyüklüğünde iki deprem daha ölçüldü.

Halkalı ve Kurubaş köyleri merkezli de iki deprem daha ölçüldüğü bildirildi. Kandilli Rasathanesi'nin internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Halkalı köyünde saat 14.32'de 5.5, Kurubaş köyünde ise saat 14.10 itibariyle 4.7 büyüklüğünde iki deprem daha ölçüldü.

Cumhuriyet tarihinin en büyük depremlerinden biri

Van'da meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki deprem Cumhuriyet tarihi boyunca Anadolu'da meydana gelen en büyük depremlerden biri olarak kayıtlara geçti.

BAŞBAKAN VAN'A GİDİYOR

Depremin ardından Başbakan Erdoğan Van'a gitmek üzere yola çıktı.

ACİL DURUMLAR İÇİN NUMARALAR

Bakan Yıldırım, depremden dolayı yardıma ihtiyacı olan vatandaşların, 112 ve 155 çağrı merkezlerine mesaj atabileceklerini, bunun tüm operatörler için geçerli olduğunu söyledi.

BDP Van kriz masası yetkililerinin cep telefonu numaraları: 0532 409 70 80 / 0505 605 93 18 / 0535 319 21 68 / 0532 231 09 23 (Gereksiz meşgul etmeyiniz)

VAN DAYANIŞMA BİLGİLERİ BURADA >>>