Son gelen bilgiye göre 279 ölü, 1100 yaralı var…

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Van İl Afet, Acil Durum Müdürlüğü’nde, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile basın toplantısı düzenledi.

Depremin ardından devletim tüm imkanlarının seferber edildiğini ifade eden Atalay, "Ulaşılmadık bir yer kalmamıştır. Van, köyler ve Erciş... Depremden yıkılmış, bütün enkazlara ulaşılmıştır. Şu anda köylerle ilgili net bilgi vardır.

Akşamdan itibaren köylere de çadır ve battaniye gönderdik. Depremde, Van, köyler ve Erciş’te toplam 239 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. 1300 civarında yaralımız vardır. Çadır, ısıtıcı ve battaniye konusunda bugün itibarıyla hiçbir eksik kalmayacak. Deprem ve hasarıyla, yaralılarla ilgili çok organize, sistematik, devletin bütün imkanlarını buraya taşıyoruz" dedi.

KAYIPLAR ARTABİLİR

Merkez üssü Van’ın Tabanlı köyü olan 7.2 büyüklüğündeki deprem Doğu’yu salladı. Van merkez ve Erciş ilçesinde 100’e yakın bina yıkıldı. Depremin gündüz saatlerinde olması can kaybını azalttı. Uzmanlar kaybın 700 ile 1000 kişi arasında olacağını söylüyor

Van’da, merkez ilçeye bağlı Tabanlı köyü merkezli 7.2 büyüklüğündeki depremde Erciş ve Van merkezde 100’e yakın bina yıkıldı.

Deprem sırasında bölgede büyük panik yaşanırken vatandaşlar geceyi sokakta geçirdi.

3-4 BİN AĞIR HASARLI BİNA VAR

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, Ağır hasarlı binaların tahmini olarak 3-4 bin arası olduğunu kaydetti. Erdik, bunların hane değil, bina sayısı olduğunu da söyledi. Erdik, çok ağır hasarlı binalardan can kaybı beklenebileceğini de kaydederek, “Bu binalardan tahmini 664 tanedir. Bu binalar yıkık binalardır. Tamamen göçük değildir ama yıkık binalardır. Bir de tamamen yıkık bina dediğimiz daha çok betonarme binalar vardır. Bunlar da 50 adet gözüküyor” diye konuştu. Erdik, “Tahmini can kayıplarına bakarsak, bunlar bizim hiç istemediğimiz rakamlar... Bizim tahminimiz 710 civarında, ama bu 500 de olabilir, 1000 de olabilir. Bunlar çok tahmini rakamlar...”

1976’daki depremde 3 bin 840 kişi ölmüştü

Büyük bölümü 1. derece, merkezi 2. derece olan Van’ın tarihinde büyüklüğü Richter ölçeğine göre 5.0’dan büyük 4 deprem var.

İngiliz bilim adamları N.N. Abraseys ile C.F. Finkel’ın 30 yıllık çalışmasının sonucunda hazırlanan “Türkiye’de ve Komşu Bölgelerde Sismik Etkinlikler” başlıklı 1500-1800 yılları arasında meydana gelen depremleri ele alan kitaba göre Van Gölü’nün güneydoğusunda, 7 Nisan 1646’ta büyüklüğü tam tespit edilemeyen ancak şiddetli olarak tanımlanan bir deprem yaşandı. 1900‘lü yıllardan itibaren bakıldığında ise 10 Eylül 1941’de merkez üssü Van-Erciş olan 5.9 büyüklüğündeki depremde 194 kişi hayatını kaybetti. 20 Ekim 1945’te Van merkezde meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremde ise binalarda hasarlar oldu ama can kaybı yaşanmadı. 16 Temmuz 1972’de yine Van merkez’de olan 5.2 büyüklüğündeki depremde ise 1 vatandaş hayatını kaybetti. Van dünden önce en büyük deprem acısını 24 Kasım 1976’da yaşadı. Van’ın Çaldıran ve Muradiye ilçeleri arasında meydana gelen ve 7.2 büyüklüğündeki depremde 3 bin 840 vatandaşımız hayatını kaybederken 497 kişi de yaralı olarak kurtarıldı.