VAN’da dün gece meydana gelen Richter ölçeğine göre 5.6 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen 4.5 ile 3.7 büyüklükteki artçı şoklar yıkıma neden oldu. 5.6 büyüklüğündeki depremle yıkılan ve gazetecilerle Kızılay görevlilerinin de kaldığı Bayram Otel yıkıldı. 25 kişi enkazdan kurtarıldı, 7 kişi hayatını kaybetti.

VAN’da bu gece meydana gelen Richter ölçeğine göre 5.6 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen 4.5 ile 3.7 büyüklükteki artçı şoklar yıkıma neden oldu. 5.6 büyüklüğündeki depremle yıkılan ve gazetecilerle Kızılay görevlilerinin de kaldığı Bayram Otel yıkıldı. Ekipler kısa sürede otel enkazına gelerek arama ve kurtarma çalışması başlatırken, bir çok kişi enkazdan çıkartıldı. Deprem çevre il ve ilçelerden de hissedildi.

Van ve Erciş’te büyük yıkıma neden olan 23 Ekim’de meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından bölge artçı sarsıntılarla beşik gibi sallandı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Entitüsü’nden merkez üssünü Edremit olarak saptadığı, saat 21.23’te meydana gelen deprem halkı sokağa döktü. Bu depremi, hepsi Edremit merkezli saat 21.30’da 4.5, saat 21.34’te 3.7, 21.36’da 3.6, 21.37’de 3.5 ve 21.48’de 3.4 büyüklüklerinde artçı sarsıntılar izledi.

Çevre il ve ilçelerden de şiddetli hissedilen depremler özellikle Van’da büyük korku ve paniğe neden olurken, merkezde bulunan ve içerisinde gelişmeleri izlemek üzere bölgeye giden gazetecilerin de kaldığı 4 katlı Bayram Otel ile 2 bina daha yerle bir oldu. Kısa sürede otel ve yıkılan binaların enkazına ulaşan arama kurtarma ekipleri çevredeki vatandaşların da yardımıyla çalışma başlattı. Ambulanslar da otel enkazının bulunduğu bölgeye gelerek çıkartılan yaralıları hızla hastanelere taşıdı.

Arama kurtarma ekipleri bölgeye sevk edildi

Depremin ardından Erciş’te görev yapan 30’a yakın ambulans ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) aracı Van’a sevk edildi. Merkez üssü Edremit ilçesi olan 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından Van kent merkezindeki bir otel ile dershane binasının yıkıldığını haber alan İl Afet Acil Durum Müdürlüğü, Erciş’teki ilk yardım ve arama kurtarma ekiplerini il merkezine gönderdi.
Öte yandan Türk Kızılayı Koordinasyon Merkezi’nden Van’a bir tır dolusu battaniye, uyku tulumu ve gıda maddesi gönderilirken, ayrıca 50’ye yakın personel de araçlarla bölgeye hareket etti. Sağlık Bakanlığı tarafından Erciş ilçe merkezinde kurulan 50 yatak kapasitesine sahip sahra hastanesinde de acil müdahaleler için hazırlık

ENKAZDA ÇOK SAYIDA KİŞİ VAR

Van'da bu akşam saat 21.23'te meydana gelen Richter ölçeğine göre 5.6 büyüklüğündeki depremde 2 otel ve 1 dersanenin yanında hasarlı 15 bina da yerle bir oldu. Bayram Otel ve Aslan Otel'in dolu olduğu, aralarında gazetecilerin de bulunduğu 50'den fazla kişinin enkaz altında bulunduğu belirtildi.

Depremin hemen ardından Erciş başta olmak üzere çevredeki ekipler ve ambulanslar hızla Van'da yıkılan binalara yönlendirildi. Enkaz altında kalanların çığlıkları duyulurken ilk anda 20 kadar kişiyi kurtaran ekipler, zamanla yarışarak kurtarma çalışmalarını titizlikle sürdürüyor. Çeşitli illerden Van'a 300 kişilik arama kurtarma ekibi sevk edildi.

Enkazda arama kurtarma çalışmaları devam ederken, 2 saat içinde büyüklükleri 3 ile 4.5 arasında değişen 11 artçı şok kaydedildi.

KIZILAY ÇADIR GÖNDERDİ

Van'da 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından Kızılay bölgeye lojistik depolarından 15 bin çadır gönderiyor.

Türk Kızılay'ından yapılan yazılı açıklamada '5.6 büyüklüğündeki deprem ile bir kez daha sarsılan Van'a, Türk Kızılay'ı ülke genelindeki lojistik depolarında bakiye kalan 15 bin çadırın tamamını gönderiyor. Bölgedeki gelişmeler yakın takip edilmektedir' denildi.

OTELDE KALAN İNŞAAT MÜHENDİSLERİ BİNA SAĞLAM DEMİŞTİ

 MERKEZ üssü Van’ın Edremit ilçesi olan 5.6 büyüklüğündeki depremde yıkılan Bayram Oteli’ni, 23 Ekim tarihinde meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından otelde konaklayan inşaat mühendisleri incelemiş ve gazetecilere otelin sağlam olduğunu söylemişlerdi.
Van’da yapacakları bir konut projesi için Adana’dan gelen ve 23 Ekim tarihinde meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremi Van’daki Bayram Oteli’nde yaşayan inşaat mühendisleri, otelde birlikte kaldıkları gazetecilere sohbet sırasında, depremin ardından otelin kolonlarında incelemelerde bulunduklarını ve otelin bölgede en güvenilir binalardan biri olduğunu söylemişlerdi. Ancak, 5.6 büyüklüğündeki depremle yerle bir olan otel, inşaat mühendislerinin incelemelerinin yüzeysel olduğunu ispatladı.
Merkez üssü Erciş olan 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından bölgeye gelen arama kurtarma ekipleri, Türk ve yabancı basın mensupları, İranlı yetkililer ve Vanlı vatandaşlar otelde konaklamıştı.

BAYRAM OTEL ENKAZINDAN 4.5 SAAT SONRA BİR KADIN KURTARILDI

Van’da meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremde yıkılan 25 binadan içerisinde insanların bulunduğu 2’si otel 3 binada kurtarma çalışmaları 135 kişilik ekiple sürdürülüyor. Yıkılan binalarından içerisinde en çok kişinin bulunduğu Bayram Otel’in enkazında 7 ayrı bölümde kurtarma çalışmaları gerçekleştiriliyor. Depremden 4.5 saat sonra otelin altındaki otobüs firması bürosunun bulunduğu bölümden bir kadın yaralı olarak kurtarıldı. Yaralı kurtarılan kadının, otobüs firmasında servis bekleyen yolculardan biri olduğu öğrenildi. Depremzede kadın ilk müdahalesi yapıldıktan sonra ambulansla Van Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

104 KİŞİLİK ARAMA KURTARMA TİMİ VAN’A GÖNDERİLDİ

İçişleri Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığından 24, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden ise 80 olmak üzere 104 kişilik arama kurtarma timinin Van’a gönderildiğini bildirdi.
İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre,  Van’daki 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından, Jandarma Genel Komutanlığından 24, İstanbul Emniyet Müdürlüğünden ise 80 kişilik arama kurtarma timi bölgeye hareket etti. Açıklamada, depremin ardından Van’da güvenlik önlemlerinin üst seviyeye çıkarıldığı belirtilirken, Erciş ilçesinden bin polisin takviye olarak Van’a sevk edildiği ifade edildi

VAN’DA OKULLARIN AÇILMASI 5 ARALIK’A ERTELENDİ

Milli Eğitim Bakanlığı, Van’da meydana gelen deprem nedeniyle sadece deprem bölgesi olan Van’da okulların açılmasının 5 Aralık 2011 tarihine kadar ertelendiğini bildirdi.
Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, sadece deprem bölgesi olan Van’da okulların açılması 5 Aralık Pazartesi gününe ertelendi. Açıklamada, diğer illerdeki eğitim ve öğretime devam edileceği vurgulandı.

TÜRK KIZILAYI: EDREMİT ŞEHİR MERKEZİNDE HASAR YOK

Türk Kızılayı, Van’da meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremin merkez üssü olan Edremit’te yıkım olmadığını bildirdi.
Türk Kızılayı’ndan yapılan açıklamada, 5.6 büyüklüğündeki artçı depremin merkez üssü olarak açıklanan Edremit’e Türk Kızılay’ı ekiplerinin ulaştığı bildirildi. Açıklamada, "Gerçekleştirilen ilk ihtiyaç tespitine göre Edremit merkezde yıkım yok. Edremit Devlet Hastanesi de aktif olarak çalışmalarına devam ediyor. Bölgedeki gelişmeler yakından takip edilmektedir" denildi.

GÖÇ BAŞLADI

Bu arada Van’da gece 21.23’te meydana gelen ve bağımsız olduğu bildirilen 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından büyük korku yaşayan ve son zamanlarda yaşanan artçı şoklarla psikolojileri bozulan Vanlılar, gece yarısından itibaren kenti terk etmeye başladı. Kentten yoğun bir şekilde başlatılan göç nedeniyle Van çıkışında karayolunda büyük trafik sıkışıklığı yaşandı.

OTEL ENKAZINDA GERGİNLİK

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, depremde çöken 25 binadan 23' ü boştu. 7 kişi hayatını kaybetti, 27 kişi kurtarıldı" dedi.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile Vali Münir Karaloğlu'nun Bayram Otelinin enkazında inceleme yaptıktan sonra ayrıldığı sırada enkaz önünde toplanan bir grup "Vali istifa" diye slogan attı. Polisi gaz bombası ile müdahale etti.