Van'ın Bahçesaray ilçesinde HDP ve DBP’nin düzenlediği Newroz etkinliklerine katıldıkları için 3 mahalle muhtarı görevden alınarak yerlerine kayyum atandı.

Haziran ayında Bahçesaray Kaymakamlığı’na çağrılan Merkez Mahallesi Muhtarı Cemal Taygun, Güneyyamaç Mahallesi Muhtarı Zekeriya İstemiş ve Elmayla Mahallesi Muhtarı Şevket Şahin’e, Newroz etkinliklerine katıldıkları gerekçesiyle görevden alındıkları bildirildi. Muhtarların görevden alınmasının ardından mahallelere İlçe Kaymakamı Serhat Karabektaş tarafından 16 Haziran’da azalar içinden seçilen 3 kayyum atandı. 

DİHA'nın haberine göre; Bahçesaray Belediyesi Encümeni Ehdinur Elbir, “Muhtarları bir araya toplayan kaymakam, keyfiyetçi bir tutumla tehlikeli gördüğü 3 muhtarı hukuki dayanağı olmadan görevden aldı” dedi.

"HÜKÜMETE YAKIN İSİMLER ATANDI"

Görevden alınan muhtarların yerine son sıradan 3 azanın kayyum olarak atandığını söyleyen Elbir, “Mevzuat gereği 1‘inci azanın atanması gerekirken yasaların göz ardı edildi. Kaymakam azaların hepsinin bir araya getirerek hangisi AKP’li ya da hangisinin profili düşükse onu seçiyor. Görevden alınan muhtarın yerine atıyor. Bunu yaparken köy halkı ve köy ihtiyar heyeti başta olmak üzere hiç kimseye danışmıyor” diye konuştu.

AKP’nin, “Seçimle geldik, seçimle gideriz” şeklindeki propagandasını hatırlatan Elbir, “Seçim demokratik bir haktır. İnsanlar kendi köylerinde istedikleri insanı seçimle görevlendirmiştir. Ama başkasına gelince seçimle gelenler hiçbir gerekçe gösterilmeden hukuk hiçe sayılarak ,‘Ben istemiyorum, senden endişeliyim’ denilerek görevden alınıyor. Bu Kürt siyasi hareketine karşı belediyeler üzerinden hayata geçirmek istedikleri politikanın başlangıcıdır” dedi.