Urfa Valisi İzettin Küçük'e soru sordukları için gözaltına alınan gazeteciler emniyet işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

Urfa Valisi İzettin Küçük'e soru sordukları için valinin talimatı ile polis tarafından gözaltına alınan Evrensel Gazetesi Muhabiri Hasan Akbaş, Cumhuriyet Gazetesi Muhabiri Pınar Öğünç ve Die Zeit gazetesinin muhabiri olan İlker Denizyüce, götürüldükleri Akçakale Emniyet Müdürlüğü'ndeki işlemlerden sonra serbest bırakıldı.

"SIĞINMACILAR PYD’DEN Mİ KAÇIYOR?’’ SORUSUNA GÖZALTI    

Akçakale'de muhabirlerin gözaltına alınmasına tanık olan gazeteci Onur Burçak Belli, BBC Türkçe'ye olanları anlattı:

"Die Zeit gazetesinden Özlem Topçu Urfa Valisi'ne "Tel Abyad'dan gelenler kimden neyden kaçıyorlar?" sorusunu yöneltti. Vali ise bombardımdandan ve PYD'den kaçtıklarını söyledi. Bunun üzerine Die Welt'ten Deniz (Yücel) birçok insanla konuşulduğunu ve onların gazetecilere verdikleri bilginin böyle olmadığını, bu durumu nasıl açıklayacaklarını sordu. Deniz'i bir anda aldılar, kenara çektiler kimliğini göstermesini istediler. Biz itiraz ettik.

Arif Saraç, "Ben valilik adına alınalarını söylüyorum. Evet bu arkadaşlar alınsın" dedi. Ben "Neden bunu yapıyorsunuz?" diye sordum. "Valilik olarak yetkim var" dedi."

BBC Türkçe'den Şafak Timur'un ulaştığı Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Haber Koordinatörü Arif Saraç, gazetecilerin gözaltına alınmadıklarını, kimlik ibraz edemedikleri için kimlikleri tespit edilmek üzere polis tarafından "alındıklarını" söyledi.

"Gazeteci olduklarına dair basın kartlarını göremedik," diyen Saraç, "Sarı basın kartı, kurum kartı, kurumda çalıştıklarına dair bilgi evrak olmadığı için. Herkesin gazeteci olduğunu bilemeyiz" dedi.

Gazetecilerin sordukları soru nedeniyle gözaltına alınıp alınmadıkları sorusuna Saraç "Böyle birşey yok, onların gazeteci olduklarını tespit edemedik. Sınırda in mi var cin mi var bilemeyiz" diye yanıt verdi.