Antalya’da 1500 Suriyeliye kenti terk etmeleri için tebligat yapıldı. Kenti Suriyeliler için bir cazibe merkezi olmaktan çıkarmak istediklerini söyleyen Antalya Valisi Muammer Türker, "Prensip olarak Suriyelilerin Antalya’da kalıcı olmaması planlanıyor" dedi.

Son kararnameyle MGK Genel Sekreterliği görevinden iki ay önce Antalya Valiliği'ne atanan Muammer Türker, Uygulama Oteli'nde verdiği kahvaltıda gazetecilerle bir araya geldi. Vali Türker, soru üzerine Antalya'da 10 bin dolayında Suriyeli bulunduğunu söyledi.

Suriyelilerin kenti terk etmeleri noktasında tebligat yapıldığını belirten Vali Türker, "Tebligatlar yapılıyor buradan çıkmaları notasında ama bizim üreticilerimizden de çok ciddi talepler geliyor. Yani ucuz işgücü, dürüst namuslu çalışan insanlar falan diye. Biz açıkçası böyle infiala yol açacak, hatta bizim de Türkiye'nin genel makro politikalarına Suriyelilerle ilgili politikalarına ters düşecek bir uygulama içerisine fiiliyatta çok girmek istemiyoruz. Yeter ki düzgün dursunlar, işlerini yapsınlar. Yani dilencilik gibi, çeşitli asayişi ilgilendiren olaylara karışmasınlar. Biz elimizden geldiği kadar onlarla da birlikte yaşamanın yollarını arıyoruz ama prensip olarak Suriyeliler'in Antalya'da kalıcı olmaması planlanıyor. Antalya'nın özelliğinden dolayı sadece Antalya'ya sağlanmış bir imtiyaz bu" diye konuştu.

İl genelindeki Suriyeli sayısını şu anda kimsenin bilmediğini de anlatan Vali Türker, "Fakat Suriyeli sayısının 10 bine yakın olduğunu söyleyebiliriz. Biz yaptığımız tebligatlarda açıkçası biraz da Suriyelilerin Antalya'daki potansiyellerini, varlıklarını, ne iş yaptıklarını da tespit etmiş oluyoruz. Emniyet ve jandarmanın şu ana kadar yaptığı tespitlerde resmi kayıtlara giren 1500'ün üzerinde Suriyeliye tebligat yapıldı. Ama rakamın bunun çok üzerinde olduğunu biliyoruz" dedi.

Antalya'daki Suriyelilerin ağırlıklı olarak tarım ve inşaat sektöründe çalıştığını belirten Vali Türker, bunların kaldığı kampları daha önceki görevinden dolayı çok iyi bildiğini söyledi. Suriyelilerin kayıt dışı çalıştırılmasının da ülkenin genel bir sorunu olduğunu anlatan Türker, sosyal güvenlik ve eğitimleriyle ilgili ülke genelinde geçici tedbirlerin uygulandığını kaydetti.

Suriyelilerin tarım ve inşaat sektörlerinde asgari ücretin altında çalıştırıldığını bildiklerini anlatan Türker, "Yapılan tebligatla 'Antalya'yı terk edin mi' deniliyor" şeklindeki soruya, "Evet, bu tebligatla Antalyayı terk edin deniyor" cevabını verdi.

Antalya'yı terk etmesi istenen Suriyelilerin nereye gidebileceği konusunda da "Mesela kamplar var. Kamplara gidiyorlar. Kamplar müsait olmadığı zaman Antalya'ya nasıl geldiyse, bir başka şehre de kendi iradeleriyle gidebilirler. Kamplarda yalnız özellikle son olaylardan sonra ciddi bir kapasite daralması oldu. Yani kampları da çok zorlayamıyoruz artık. AFAD da artık belirli bir limite geldi. Ama Türkiye'nin muhtelif yerlerinde bunların bulunması, barınması, kayıt altına alınmasına bir engel yok" dedi.

Antalya'yı terk edenlerin çoğunun kendi imkanlarıyla gittiğini belirten Antalya Valisi Muammer Türker, "Biz Antalya'yı Suriyeliler için bir cazibe merkezi olmaktan çıkarmak istiyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Antalya'nın iş imkanları ve iklimi nedeniyle Suriyeliler için şu anda bir cazibe merkezi olduğunu anlatan Türker, "Biz bir kriz olmadan, sorun olmadan bu meseleyi aşalım diye burayı bir cazibe merkezi olmaktan çıkarıyoruz. Prensip olarak gelenler engellenecek, olanlar gönderilecek. Prensip bu ama şu anda kışta kıyamette insanları bir yere göndermek kolay değil, bu nedenle açıkçası biraz tolerans tanıyoruz. Belki devletin de bir politikası değişebilir ama şu anda uygulamamız böyle" diye konuştu.

90 bin yerleşik nüfusu olan Kilis'te şu anda 90 binden daha fazla Suriyeli olduğunu anlatan Muammer Türker, "Böyle geçici dönemlerde bunların çalışmasına, eğitim hizmetlerinden yararlanmasına, sağlık hizmetlerinden yararlanmasına, altyapıdan yararlanmasına, yerine göre kendilerinin iş kurup başkalarını çalıştırmasına geçici tedbirlerle, geçici kararlarla bir düzenleme getiriliyor" dedi.

Türkiye'nin 'geçici sorun' varsayımıyla hareket ettiğini belirten Vali Türker, "Yani Suriye'deki kriz bittiğinde bunlar ya gidecekler ya da yerleşecek olan varsa da Türkiye'nin temel sistemine tabi olacaklar diye şu anda bir ara dönem uygulanıyor" yorumunu yaptı. (Cumhuriyet)