15 Temmuz darbe girişiminin ardından Bakanlar Kurulu’nda görüşülerek kabul edilen Jandarma Genel Komutanlığı'nı tam anlamıyla İçişleri Bakanlığı'na bağlayacak kanun hükmünde kararnamenin ayrıntıları belli oldu.

Bu kararname ile valiler, Jandarma Genel Komutanı olabilecek. Jandarma, polis benzeri bir kolluk gücüne dönüşecek.

Habertürk gazetesinin haberine göre; hazırlanacak kararnamede, "Jandarma Genel Komutanı, İçişleri Bakanlığı'nın memurudur. General rütbeli TSK personeli ya da vali unvanlı mülki idaere amirleri arasından atanır" hükmü yer alacak.

Jandarmada generaller, daire başkanları, ve il jandarma komutanlarının atamaları, yer değiştirmeleri ve geçici görevlendirmeleri İçişleri Bakanlığı'nca yapılacak.

"ASKERİ" İFADESİ ÇIKARILIYOR

İçişleri Bakanlığı'nın taslağında, mevcut kanunda yer alan, "Jandarma, askeri kolluk kuvvetidir" tanımından "askeri" ifadesi çıkarılıyor.

Jandarma personeli de, İçişleri Bakanlığı'nın "askeri nitelikli personeli" oluyor. Bakanlık, jandarma subay ve astsubayların, terfi, sicil, izin ve ödül işlemlerinden de sorumlu olacak.

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay içinde Jandarma Genel Komutanlığı bünyesindeki ihtiyaç duyulmayan birlik ve tesisler ile mühimmat, silah ve malzemelerin, İçişleri Bakanlığı’nca emniyet teşkilatı ve Türk Silahlı Kuvvetleri’ne devredileceği de belirtiliyor.