İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun Gezi Parkı direnişçileriyle Dolmabahçe’de yaptığı görüşmeye dair notları "Vali Mutlu: Arkadaşlar gaz vermeyin" başlıklı yazısıyla aktaran Radikal’den Pınar Öğünç, Vali’nin ‘müdahale olmayacak’ sözlerinin ardından direnişçilere edilen müdahaleye ve benzer sorulara verdiği cevapları köşesine taşıdı.

'MÜDAHALE' ANLAYIŞI

Vali’yle konuşan bir kadın direnişçinin, “O parktan çıkarsak başka bir yerde toplanacağımızı biliyor musunuz peki? Çünkü biz artık birbirimizi bulduk” dediğini aktaran Öğünç, birkaç kez tekrarlanan, “Müdahale olmayacak diye tweet attınız. Ama sonra...” sorusuna ise Vali’nin cevabının şu olduğunu söyledi:

“Benim müdahale olmayacak demem, polisin parka girip ‘Hadi artık buradan çıkın’ demeyeceğiydi. Çevreden atılan gazların tabii ki içeri etkisi olur. Bunun müdafaasını yapacak değilim, hedeflediğimizin dışında bir tablodur. Özür beyanıysa, bunu da yaparım.”

'KÜRTLERDEN ÇOK ŞEY ÖĞRENDİK'

Bir doktorun, hücre yapısını bozduğu ve kanserojen içerdiği bilinen biber gazı kullanımına dair “Lütfen durdurun. Vebali sizin” uyarısından sonra, Vali’nin de gösteriler için biber gazı dışında başka materyaller üzerinde çalışıldığını söylediğini aktaran Öğünç, yazısında devamla şunları aktardı:

“Özellikle daha genç katılımcılarda ekseriyetle kendilerini ‘marjinallerden’, ‘örgütlerden’ ayırmaya gayretli bir dil hâkimdi diyebilirim. Kimilerinin kullandığı ‘eğitimli’, ‘kaliteli’ sıfatları aklımda kaldı; özgürlük en temel talepti. Öcalan bayraklarından duyduğu rahatsızlığı dile getiren de vardı, ardından “O zaman ovaya inip nasıl siyaset yapacaklar?” diyen de. Çıkışta şu cümleleri de duydum: ‘Ben ilk kez kendimi bir birey gibi, bir kadın gibi, özgür bir insan gibi hissediyorum. Kürtlerden çok şey öğrendik. Parkta da bütün gün halay çekiyorlar kendi hallerinde, hiçbir şeyi de yüzümüze vurmuyorlar. Bu o kadar önemli ki...’”

Pınar Öğünç’ün yazısının tamamını okumak için tıklayınız.