İstanbul Valisi Vasip Şahin, 115 çocuk hamileliğinin hastane yetkilileri tarafından polise bildirilmemesi ve kayıtlara alınmamasına şöyle açıklama getirdi: “15 yaş altı gebeliklerle ilgili bildirim yapıldı. 15-18 yaş hamileliklerde ise zorunluluk yok.”

Küçükçekmece ilçesindeki Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne 2017’de beş aylık süreçte getirilen yaşı 18’in altında 115 çocuğun kayıtlara geçmediği ve polise suç ihbarında bulunulmadığı ortaya çıkmıştı. Bu çocuklardan 38’i 15 yaşından küçük.

Vali Vasip Şahin’in hastane yetkilileriyle ilgili soruşturma izni vermediği de ortaya çıkmıştı.

Şahin, “Birçok şey birbirine karıştırılıyor. Bunlar her biri idari ve hukuki süreçler. Bu konuyla ilgili hem valiliğimiz hem hastane idaremiz ciddi araştırma yapmışlar. Önümüze çıkan tablo şudur: 15 yaş altı gebeliklerde zaten kanunen bildirmek zorundayız. Onların tamamı bildirilmiş” diye konuştu.

15 yaş üstü 18 yaş altı gebeliklerde, eğer cebir şiddet ve bir takım başka türlü baskılar tespit edilebilmiş ise bunların bildiriminin zorunlu olduğunu belirten vali şöyle devam etti: “Bizim verdiğimiz karar idari karardır. Şu anda bizim vermiş olduğumuz karar, bölge idare mahkemesi tarafından inceleniyor. Oradan çıkan neticeye göre tabi ki tekrar bu bir daha, bir hukuki bir nitelik kazanacaktır. “

Şahin, 15-18 yaş arası evliliklerin ya da çocukların cinsel birlikteliğinin açık suç olmasına rağmen, suç bildiriminin kamu görevlileri açısından hangi yasa maddesine dayanarak zorunlu olmadığı konusunda bilgi vermezken şu hatırlatmayı da yaptı:“Dün cumhuriyet başsavcılığımız da açıkladı, bu konuyla ilgili savcılığımız re’sen, bunun memur yargılaması hukukuna tabii olmadığını düşünerek taa ekim ayında konuyla ilgili soruşturma açmış durumda.”

Şahin sözlerini şöyle tamamladı: “Orada dosyalarına baktığınızda arkadaşlar gerçekten gayretle görevlerini yapmaya çalışmışlar. Bir takım eksikler yanlışlar var ise ise değerlendirmeleri kendi süreçleri içinde yapılır. Herkes ne kadar sorumluysa, o sorumluluğunun karşılığını görür mutlaka.”