Reyhanlı saldırılarından devletin haberdar olduğunu gösteren belgeleri sızdırdığı iddiasıyla yargılanan Utku Kalı’nın davasında mahkeme Kalı'nın beraatine, tutuklu kaldığı süre içın tazminat isteminde bulunabileceğine karar verdi. 

Sputnik’ten Elif Örnek’in haberine göre, Amasya Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada kararın bugün açıklanması bekleniyor. Savcı, önceki duruşmada açıkladığı esasa ilişkin mütalaasında, Kalı’ya yöneltilen suçlamaya dayanak oluşturan tek delilin usulsüz elde edildiğini ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Yargıtay içtihatları uyarınca usule aykırı elde edilmiş delil nedeniyle mahkumiyet kararı verilemeyeceğini belirterek Kalı’nın beraat ettirilmesini istemişti.

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde 11 Mayıs 2013'te iki ayrı bombalı saldırı sonucu resmi makamlara göre 52 kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce insan yaralanmıştı. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, saldırılardan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile 'El Muhaberat’ın sorumlu olduğunu ileri sürmüştü. Ancak Reyhanlı katliamı dosyasına, MİT’e çalıştığı ileri sürülen, 931 havan mermisiyle yakalanıp serbest bırakılan Bayır Bucak Türkmen Tugayı’nın komutanlarından Heysem Topalca’nın adı, bombalı araçları getiren ve saldırıları organize eden kişi olarak girmişti.

İSTİHBARAT ALINDI AMA KATLİAM ÖNLENMEDİ

Reyhanlı katliamından 10 gün sonra hacker grubu RedHack, saldırılardan devletin haberdar olduğunu gösteren jandarma istihbarat belgelerini yayımladı. Belgelere göre güvenlik güçlerine 25 Nisan’da yani katliamdan 16 gün önce saldırıya ilişkin istihbarat gelmiş ancak önlem alınmamıştı. 

KALI İNTİHARIN EŞİĞİNE GETİRİLDİ

Katliamı önlemek için harekete geçilmemesi yargılama konusu olmazken, belgeleri RedHack’e sızdırdığı gerekçesiyle o dönem askerlik hizmetini yapmakta olan er Kalı tutuklandı. Kalı, tutukluğu boyunca işkence ve kötü muameleye maruz kaldı ve Cumhuriyet Üniversitesi’ndeki muayenesinin ardından kendisine 'travma sonrası stres bozukluğu ve intihar eğilimi' teşhisi konuldu.

'Devletin güvenliğine ilişkin gizli bilgileri temin etme ve açıklama' suçundan 25 yıl hapis cezasıyla yargılanan Kalı, 171 gün süren tutukluluğunun ardından katıldığı ilk duruşmada, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Reyhanlı belgeleri ve Kalı’nın tutuklanması büyük tartışmalara yol açarken dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler, TBMM’de bir soru önergesini yanıtlarken “Orada yazılanlar sadece bilgi notu” ifadesini kullanmıştı.

MİT TIR’larının Suriye’ye silah taşıdığına ilişin görüntüleri yayımladıkları için tutuklanan gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül de benzer suçlamalarla yargılanıyor.