Türkiye'nin "sınırdan geçişleri önlemek ve sınır güvenliği" iddiasıyla Nusaybin-Qamişlo arasına inşa etmeye başladığı "utanç duvarı"nı protesto etmek amacıyla sınır noktasına yürümek isteyen binlerce eylemciye polis TOMA’lar ve gaz bombaları ile müdahale etti. Protestocuların da polisin saldırısına karşılık vermesi ile başlayan çatışmalar, Nusaybin’in birçok noktasına yayılarak, akşam saatlerine kadar devam etti.

Polisin tüm müdahalelerine rağmen sınıra ulaşan kitleler, Qamışlo tarafından gelen binlerce kişi tarafından desteklendi.

SINIRIN ÖBÜR TARAFINDAN ÖCALAN POSTERLERİ VE YPG BAYRAKLARI İLE DESTEK

Bugün öğle saatlerinde sınıra örülen duvarı protesto etmek için, aralarında BDP Mardin inşa etmeye Mardin Milletvekili Erol Dora ve BDP’li yöneticilerin de bulunduğu binlerce kişi Şirin Bulvarı’nda bir araya geldi.

Sınırın Nusaybin tarafındaki kitle, "utanç duvarı"nın inşa edildiği sınır noktasına kadar gitmek istedi.

Şirin Bulvarı çıkışına gelen kitle polis barikatı ile engellendi. Mayınlı araziyi gerekçe gösteren polis, kitlenin yürüyüşüne izin vermedi. Emniyet yetkilileri ile önce BDP İl Başkanı Reşat Kaymaz, ardından da BDP Mardin Milletvekili Erol Dora görüştü. Polis, mayınlı araziyi gerekçe göstererek ve kitle içerisinde bir grubun provokasyon yapacağı iddiasında bulunarak sınıra yürüyüşe izin vermedi. Dora’nın ‘olay çıkmasını istemiyoruz’ ısrarı üzerine Mardin Valisi ile görüşerek, cevap vereceklerini belirten emniyet yetkililerinden herhangi bir haberin gelmemesi üzerine kitle yürüyüşe geçti. Kitlenin yürüyüşe geçmesi ile birlikte polis kitleye gaz bombaları ve TOMA’larla saldırdı. Saldırı ile birlikte bir grup, Şirin Bulvarı’nda polis ile çatışırken, diğer grup sınıra doğru yürüdü.

Sınıra ulaşan gruba, Qamışlo tarafından gelen binlerce kişi de PKK lideri Abdullah Öcalan’ın posterleri, YPG bayrakları ve sloganlarla destek verdi.

Sınırın Nusaybin tarafında polisin göstericilere müdahale etmesi üzerine çatışmalar çıktı. Çatışmaların yoğunlaştığı dakikalarda ise Qamışlo tarafından gelen kitle alkış, slogan ve anonslarla polise karşı direnen kitleye destek verdi.

GAZ BOMBALARINDAN QAMIŞLO TARAFINDAKİLER DE ETKİLENDİ

Çatışmalar daha sonra Nusaybin’in değişik noktalarına yayıldı. Şirin Bulvarı ve sınır bölgesi ile birlikte Çağçağ Caddesi’nde de yoğun çatışmalar akşam saatlerine kadar devam etti.

Çatışmaların dışında kalan ve Mitani Kültür Merkezi Bahçesinde bekleyen kitleye de polis gaz bombaları ile saldırdı. Çok sayıda kişinin gözaltına alındığı olaylar sırasında onlarca kişi de gaz bombalarından etkilendi. Ayrıca rasgele atılan gaz bomlarının kapsülleri birçok eve ve araca da hasar verdi. Polisin yoğun attığı gaz bombalarından Qamışlo tarafından da 6 kişi etkilendi. Gaz bombasından etkilenenler ise Qamışlo hastanesine kaldırıldı. (ANF - Foroğraflar: Hürriyet)