Samanyolu Haber’e göre AK Parti hükümeti, ‘Devlet heyeti’ aracılığıyla Abdullah Öcalan ile İmralı’da sürdürdüğü 1’inci yılına giren görüşmeler kapsamında yeni adımlar atmaya hazırlanıyor.

İlk olarak Öcalan’ın avukatlarıyla görüşmesi sağlanacak. Geçtiğimiz aylarda BDP’ye ‘Avukat bir milletvekili arkadaşınız Öcalan’la görüşebilir’ önerisi götüren ancak ret cevabını alan hükümet, Öcalan’ın en az 2 avukatının İmralı’ya gitmesine vize verdi ancak avukatların Asrın Hukuk Bürosu avukatları dışından olmasını istedi. Avukat görüşünün de Aralık 2013 başında olması kararlaştırıldı. 

AKİLLERİ ERDOĞAN BELİRLEYECEK

Alınan kararlar doğrultusunda yıl bitmeden, isimleri Başbakan Tayyip Erdoğan’ın belirleyeceği Akil İnsanlar Heyeti de İmralı’ya gidecek. 7 ayrı Akil İnsan Heyeti’nden 1’er temsilcinin olmasının planlandığı ziyaretin de Aralık 2013’de yapılması planlanıyor. Erdoğan, İmralı’da görüşmelerin başladığını 28 Aralık 2012’de katıldığı bir televizyon programında açıklamıştı.

Erdoğan’ın açıklamasıyla resmen başlayan çözüm sürecinin yıldönümünde atılacak adımlardan biri de, genel yayın yönetmenleri seviyesinde bir grup gazetecinin İmralı ziyareti olacak. Hürriyet'in haberine göre, devlet heyeti aracılığıyla başlayan ‘Öcalan ile müzakere’ sürecinin ilk döneminde ‘Üst düzey bir PKK yöneticisinin İmralı’ya gelmesi’ kararı da alınmıştı.

Bu karar bir süre sonra Öcalan’a gönderilen “Gündemimizden çıktı” mesajıyla kadük kalmıştı. Zaman zaman Öcalan ve Kandil’in doğrudan temas talepleri de sürecin başında alınan Kandil’den İmralı’ya ziyaret kararına dayanıyordu. Ankara kulislerine yansıyan bilgilere göre hükümet, İmralı ve BDP’ye gönderdiği ‘Yerel seçimlerin ardından gündeme gelebilir’ mesajıyla doğrudan temas seçeneğine yeniden kapı araladı.

HASTALARA TAHLİYE

Hükümet, Erdoğan’ın Diyarbakır’daki “Zindanlar boşalacak” ifadesi kapsamında 160 civarında hasta KCK tutuklusu ve hükümlünün tahliye edilmesini de gündeme aldı. Aralarında Ergenekon hükümlüsü Fatih Hilmioğlu ile İBDA-C lideri Salih Mirzabeyoğlu’nun da olduğu hükümlü ve tutuklularla birlikte sağlık gerekçesiyle tahliye olacakların sayısının 170’i bulması bekleniyor. Hükümetin gündeminde tutuklu milletvekillerinin tahliyesi de yer alıyor.