Annesinin rahatsızlığı üzerine Rojava’dan Türkiye’ye geçmeye çalıştığı sırada gözaltına alınarak tutuklanan Suzan Çay, avukatı aracılığı ile İHD’ye başvurdu. 

Çay, başvurusunda tutulduğu 14 gün boyunca maruz kaldığını iddia ettiği cinsel işkenceyi anlattı.

Evrensel'de yer alan habere göre, Urfa'nın Akçakale ilçesinde 10 Haziran'da gözaltına alındığı andan itibaren hakaret, taciz ve işkenceye maruz kaldığını iddia eden Suzan Çay (30), avukatı aracılığıyla İnsan Hakları Derneği Urfa Şubesi’ne başvuruda bulundu.

Urfa T Tipi Cezaevi'nde tutulan Çay, avukatı aracılığı ile paylaştığı mektubunda, gözaltında yaşadıklarını anlattı. 2 yıl önce Suriye'ye geçtiğini ve burada kooperatif çalışmalarında yer aldığını belirten Çay, annesinin rahatsızlandığı haberini alması üzerine sınırdan geçip Akçakale ilçesine geldiğini, kapıların kapalı olmasından dolayı da yasak yollardan geçmeye çalışırken gözaltına alındığını ifade etti. 

'SOYUP MEYDANA ASACAĞIZ'

Gözaltına alındığı andan itibaren işkenceye maruz kaldığını belirten Çay, gözleri ve ellerinin bağlanarak, yumruklanmaya başlandığını aktardı. Emniyete götürülmeyeceği ve kuma gömüleceği yönünde tehdit edildiğini ifade eden Çay, mektupta şu bilgileri verdi:

"Sözlü ve fiziki taciz ediyorlardı. Emniyete götürüldüğüm an beni odaya atıp, 6-7 kişi dövmeye başladı. Birinin tekmesi burnuma geldi ve burnumdan kan fışkırdı. Bana bir kod isim ile sesleniyorlardı 'Sen o sun' diyorlardı. En fazla kafamı duvara vuruyorlardı. Bana 'Seni çıplak soyup Akçakale meydanında asacağız' diyorlardı."

BAŞINA TORBA GEÇİRİLDİ 

Akçakale İlçe Emniyeti'nden hastaneye götürüldüğünü ancak araçtan indirilmeden doktorun araca geldiğini ve sadece kendisine "Bir şeyin var mı?" diye sorduğunu kaydeden Çay, burnunun kanadığını ve kaburgalarının ağrıdığını söylemesine rağmen polislerin araya girip doktora "düşmüş" dediğini aktardı.