Urfa E Tipi Kapalı Cezaevinde dün akşam saatlerinde çıkan isyan ve yangında 13 kişi hayatını kaybetti, 5 yaralı var. Yaralanan Habip Aytekin, Cevat Yılmaz, Yusuf Aydemir, Vedat Taşkın, Mustafa Demir'in hayati tehlikesi olmadığı bildirildi.

 

Şanlı Urfa Valisi olayın siyasilerle ilgisi olmadığını, C-15 koğuşunda olduğunu, adli tutukluların kendi aralarında kavga çıktığını, ardından yangın çıkardıklarını, idare ya da askerle bir sorun olmadığını, 13 ölü ve 5 yaralı olduğunu söyledi.

 

Eyyübüye Semti'nde bulunan E Tipi Kapalı Cezaevi'nde saat 22.40 sıralarında isyan girişimi başlatıldı. KCK tutuklusu BDP Milletvekili İbrahim Ayhan'ın yanı sıra siyasi suçluların da yer aldığı bin dolayında tutuklu ve hükümlünün bulunduğu cezaevindeki C-15 koğuşunda kalanların yatak ve yorganları ateşe verip sloganlar atarak başlattığı isyan, kısa sürede diğer koğuşlara da sıçradı. İsyan üzerine çok sayıda jandarma ve polisle birlikte itfaiye ve sağlık ekipleri cezaevine sevk edildi. Şanlıurfa İl Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu ile İl Jandarma Komutanı Albay Emin Dursun da cezaevine gelerek çalışmaları yönlendirdi.

 

Polis, cezaevi çevresini ablukaya alarak çevrede kuş uçurmazken, jandarma ise isyana müdahale etti.

 

Bu sırada isyan haberinin yayılmasıyla yaklaşık 500 hükümlü ve tutuklu yakını cezaevi çevresinde toplandı. Cezaevindeki gelişmelerden haberdar olmak isteyen tutuklu ve hükümlü yakınları ile polis arasında da zaman zaman cezaevi önünde gerginlik yaşandı.

 

Yaklaşık 500 mahkum yakını cezaevi kapısına doğru yönelerek kapıyı zorlamaya başladı. Polisin dağılın uyarısına aldırış etmeyen mahkum yakınları, polise taş atmaya başladı. Şanlıurfa Polisi’ne ait çok sayıda zırhlı araç cezaevi çevresini güvenlik kordonuna aldı. Polis biber gazıyla müdahale etti. Gözaltına alınanlar oldu.