Amerikan IFF Fabrikası'nda üretilen gıdaların sağlıksız koşullarda üretilmesine tepki gösterdikleri ve sendika istedikleri için işten çıkarılan işçiler, 51 gündür eylem yapıyor.

Gebze'de kurulu IFF Aroma Baharat ve Esans Fabrikası’nın önünde 51 gündür eylem var. Tek Gıda- İş Sendikası’na bağlı işçiler Amerikan IFF Fabrikası'nda üretilen gıdaların sağlıksız koşullarda üretilmesine tepki gösterdikleri ve sendikaya üye oldukları gerekçesiyle firma tarafından işten çıkarılmıştı.

Radikal'de yer alan habere göre 51 gündür fabrika önünde eylem yapan işçiler, fabrikada sağlıksız üretim yapıldığını ve 78 milyon insanın tehlikede olduğunun farkına varılması gerektiği uyarısı yapıyor.

“TATLANDIRICILAR 78 MİLYONU ZEHİRLİYOR”

Tek Gıda-İş Sendikası Şube Başkanı Yunus Durdu konu ile ilgili olarak şunları söyledi: “Bu fabrika 18 yıldır Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Ürettiği tatlandırıcı, aroma ve her türlü kimyasal madde başta çocuklar olmak üzere herkesi tehdit ediyor. Bu firma dünyanın 36 ülkesinde faaliyet gösteriyor. 34 ülkede işçiler sendikalı, ama bizim ülkemizde sendikalı olmalarına izin verilmiyor. Türkiye’deki fabrikanın işçileri iş sağlığı ve iş güvenliği istedikleri için çalışma hakları feshedildi. Bu şirket 78 milyon insanı zehirliyor. Fabrika 18 yıldır ülkemize faaliyetlerine devam ediyor ama ciddi bir denetimi yok.”

'SAĞLIKSIZ ÜRETİM ORTAYA ÇIKTI'


Fabrikada çalışan işçilerin de sağlık sorunları yaşadığını belirten Durdu, "Gıda maddeleri kimyasal olduğu için ciddi sağlık sorunları ortaya çıktı. İşçilerin fabrika yönetiminden güvenliği, sağlık konusunda talepleri oldu. Ama talepleri karşılık görmedi. Tatlandırıcılar sadece işçilere değil, uzun vadede bu maddeleri tüketenleri de etkiliyor. Bu tür ürünlerin üretimi dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde yasak, ama bizim ülkemizde serbest. Herkesin sağlığı tehdit altında. İşçiler bu seslerini sendikaya üye olduktan sonra duyurmaya başladı ve fabrikanın 18 yıldır gizli kapaklı yapmış olduğu sağlıksız üretim ortaya çıktı. Ürettikleri her şey kimyasaldır ve yenilebilen yanıcı içerir. Çok küçük deneylerle olayın ne kadar dehşet verici bir boyutta olduğu görülebilir.”

İŞ HAKLARI FESHEDİLDİ


Başkan Durdu eylemlere başlandıktan sonra işçilerin yaşadıklarını ise şöyle anlatıyor: “Tek Gıda-İş Sendikası’na üye olan işçiler 'Biz ABD’nin büyük şirketiyiz, biz bu ülkenin yasalarını tanımıyoruz' denilerek tehdit ediliyor. İşçilerin hak ve hukukları verilmeden, bu işçilerin iş hakları feshedildi. Buradaki işçilerin birincil önceliği fabrikanın ne kadar sağlıksız bir üretim yaptığının, gıda terörünün ve toplum sağlığının tehdit edilmesinin altını çizmektir. İşçilerin tazminatlarının ve diğer haklarının verilmeden işten çıkarılmasını da protesto ediyoruz. Ülkemizin insanlarının zehirlenmesini istemiyoruz. Toplumun zehirlenmesini istemiyoruz. 30 işçi arkadaşın bütün hakları ellerinden alındı. Ağır suç işlemiş muamelesi gördüler. Bu nedenle de işe iade ve tazminat davalarını açtılar.”(Radikal)