UNICEF Suriyeli çocukların çalıştırılmasına ve çocuk işçiliğinin olumsuz sonuçlarına dikkat çekti. "Çocuklukları, çocukların elinden alınmamalıdır.

Çalışma yaşamındaki Türkiyeli çocuk sayısının 1990’lardan bu yana azaldığını, ancak Türkiye’deki Suriyeli çocukların da Türkiyeli çocukların çalıştıkları kimi sektörlerde çalıştırıldığını belirtti.

Bu sektörlerin arasında tarımdaki mevsimlik işler, küçük-orta boy işletmelerde çalışma (tekstil, ayakkabıcılık ya da oto tamiri gibi) ve sokaklarda yapılan işler gibi çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinin de bulunduğunu vurguladı.

Çocuk işçiliğinin olumsuz sonuçlarına dikkat çekti.

“Çocuk işçiliği, çocukların Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına dair Sözleşme (ÇHS) ile güvence altına alınan hakları açısından kısa ve uzun dönemde ağır olumsuz sonuçları da beraberinde getirecektir. Bu olumsuz sonuçlar arasında ekonomik sömürü, eğitimden uzaklaşma ve şiddete maruz kalma da yer almaktadır.”

UNICEF’in Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle, “Her koşulda Suriyeli çocuklar çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinden korunmalı, okullarına devam edip gelecek için, ülkelerini en kısa sürede yeniden inşa için hazırlanmalıdır. Çocuklukları, çocukların elinden alınmamalıdır” dedi.

ÇOCUKLAR KORUNAMIYOR

UNICEF çocuk işçiliğinin çocukların zihinsel, sosyal, fiziksel ve psikolojik gelişimlerine verdiği zarara da değindi.

“Çocuklar çok düşük ücretlerle, zehirli ürünlerle yakın temas içinde ve tehlikeli ortamlarda uzun saatler çalışmaktadır. Bu durumda çocuklar okullarına gidememekte, arkadaşlarıyla zaman geçirememekte, oyun oynayıp eğlenecek zaman bulamamakta, istismar ve ihmale karşı korunamamaktadır.”

Açıklamada, Türkiye’de geçici koruma altında bulunan Suriyeliler arasında çocuk işçiliğiyle ilgili istatistik bulunmadığını, ancak halen okul çağındaki yarım milyondan fazla çocuğun okul dışında olduğunun tahmin edildiğine dikkat çekildi.

“Okula rahat erişimin olmayışı gibi etkenlerin yanı sıra çocukların ve ergenlerin okula gitmelerini engelleyen sosyoekonomik güçlükler de söz konusudur.”

* Durumları en güç Suriyeliaileler için sosyal güvenlik ağları oluşturarak yoksulluk sorununun ele alınması; bu çalışmanın eğitime yönelik ek özendiricilerle desteklenmesi; yetişkinlerin kayıtlı, insana yakışır işlere ve gelir getirici diğer etkinliklere erişim fırsatlarının artırılması.

* Eğitime erişimin ve eğitim kalitesinin, örgün olmayan eğitim fırsatlarının yanı sıra tüm yaş grupları için örgün eğitim fırsatlarının yaygınlaştırılmasıyla desteklenmesi.

* Tedarik zincirinin tüm halkalarında çocuk işçi çalıştırılmaması için iş yaşamındaki ilkelerin yeniden gözden geçirilmesi.

(Kaynak: bianet)