Türkiye'deki haber kanallarına bu sabah bölgeden yayın yapan ajanlara ise dün gece saatlerinde yansıyan 'son dakika' haberlerinde Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) ait savaş uçaklarının Halep'in kuzeyindeki Kürtlerin kontrolündeki bölgelerin bombalandığı bilgisi geçti. Dünden beri TSK'nin Kürt silahlı güçleri YPG ve Kürtlerin öncülüğündeki Demokratik Suriye Güçleri (DSG/SDG) kontrolündeki bölgelerin Türkiye tarafından ilk kez bu kadar açıktan vuruldu.

Gazeteci Ümit Kıvanç, Duvar'daki köşesinde yaşanan Kürt bölgelerindeki askeri hareketliliği köşesine taşıdı.

Kıvanç'ın “Suriye, TC sınırı, Efrin” başlığıyla Duvar'da yayımlanan yazısının tamamı şöyle:

19 Ekim Çarşamba’yı 20’sine bağlayan gece Türkiye-Suriye sınırı ve az ötesinde bugüne kadarki en yüksek askerî hareketliliğe sahne oldu. Türk Silahlı Kuvvetleri, YPG ağırlıklı Suriye Demokratik Güçleri’ni (SDG) doğrudan hedef aldı, TSK destekli ÖSO’cularla SDG bünyesindeki Ceyş el-Suvar ve YPG arasında çatışmalar çıktı. Türk jetleri SDG ve YPG mevzilerini, ayrıca Efrin Kantonu’nda çeşitli yerleri vurdu. Buna karşılık SDG, El-Bab’ı hedeflediği anlaşılan ilerlemesini sürdürdü. SDG’nin ele geçirdiği birkaç köy de hem jetler hem topçu tarafından vuruldu. Bir de, Türk askerlerinin tanklar ve iş makineleriyle Suriye’ye girip güvenli sınır kapısı açma operasyonu var.

Aşağıdaki haritada numaraladığım yerlere göre madde madde aktaracağım.



1 / Türkiye’de Kuşaklı civarı, karşısında Suriye’de Akrabat var. 50 kadar Türk askeri buraya tanklar ve iş makineleriyle girdi, yerel halka, içeriye doğru ilerlemeyecekleri, inşaat işini bitirip çıkacakları yolunda güvence verdiler ve belli ki özel amaçlarla kullanılacak bir sınır kapısı inşa etmeye giriştiler. Bazı kaynaklar Türkiye’nin buradan da askerî harekâta kalkışacağını ileri sürdü, ama inşaat versiyonu geçerli gibi duruyor. Buranın hemen kuzeyinde Atme var; yani “İslâm Devleti” örgütünün iki ayrı bombalı saldırıda 40-50 kişi öldürdüğü yer. Çoğunlukla silahlı grupların elemanlarının barındığı bir mülteci kampının da bulunduğu Atme’nin güvenliğinin sağlanmasından umut kesilmiş olmalı ki, biraz ötesinde böyle bir işe kalkışılmış.

2 / Efrin’in Cindires ilçesine bağlı Der Belût köyü. Türk topçusu geceyarısından sonra buraya 13 atış yaptı. Burada ne vardı, niye burası vuruldu, henüz bilmiyoruz. Aynı ilçede Hemam ve Mele Xelil köylerine de Türkiye’den topçu atışı yapıldı.

3 / Raco ilçesine bağlı Meydan-Ekbis. Türk topçusu yine geceyarısından sonra burayı da vurdu. Efrin’in bu bölgelerinin Fırat Kalkanı Harekâtı ile ilk bakışta alâkası yok. Ama yoksa “sınır güvenliği” denirken Efrin Kantonu’nu kısmen yok etmek de mi hedefleniyor?

4 / Tel Rıfat. ÖSO’cular dün burayı “askerî bölge” ilan ettiler, bugün de topa tuttular. SDG bünyesindeki Ceyş el-Suvar, karşılık verileceğini, top atışının yapıldığı yerlerin hedef alınacağını duyurdu. Gece, Türk topçusu burayı da Fırtına obüsleriyle vurdu.

5 / SDG, doğuya, El-Bab’a (6) doğru ilerlemeye çalışıyor. TSK’nın atakları bu ilerleyişi durdurmayı amaçlıyor. 5 no’lu dairenin civarındaki çeşitli yerleri SDG aldı, Türk Hava Kuvvetleri de buraları defalarca vurdu. Ümmül Hoş ve el-Hasiyye’ye 12 hava akını yapıldığı ileri sürüldü. Ümmül Kura’da TSK jetleri Ceyş el-Suvar kuvvetlerini bombaladı. Fiilen bu durum, SDG ile TSK+ÖSO’nun, İD’in çekildiği her yer için kapışması demek.

6 / El-Bab. Henüz İD’in elinde. TSK ile ÖSO buraya yaklaşık 10 km uzaklıkta. Şimdi SDG (YPG) de yaklaşık aynı mesafede.

Olan bitenin bir kısmı, “El-Bab yarışı”nın gerekleri gibi duruyor ve savaşın akışı içerisinde olağan sayılabilir. Tabiî bu, sonuçları da mâkûl sınırlar içinde kalacak anlamına gelmiyor. Yeni düşmanlıklara, trajedilere kapı açılıyor. Yeni sınır kapısı inşaatı ise, varolanın güvenliğinin sağlanamayışına işaret ettiğinden, sınırda denetlenemeyen, önlenemeyen İD eylemlerinin bundan böyle hep mümkün olacağına delalet. Efrin’e yönelik bombalamaların amacı ve yol açabilecekleriyse şimdilik meçhul. Türkiye’nin Efrin’le upuzun bir sınırı paylaştığı düşünülürse, bunlar hiç hayra alâmet değil. Gerek görülen her durumda Suriye topraklarına dalınmasının da muhtemelen ilave tatsız yankıları olacaktır.