Uluslararası Af Örgütü, IŞİD'in elindeki silahların kaynaklarına dair bir rapor yayınladı.

"Stok alımı: IŞİD'in silahlanması" başlıklı raporda, "Irak'a silah akışına yönelik yıllardır devam eden zayıf düzen ve bölgedeki ihmalkar kontroller, kendisine İslam Devleti (IŞİD) diyen silahlı gruba, Irak'ta büyük ölçüde savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar işlemesi için geniş çapta ölümcül cephane sağladı" ifadesi kullanıldı.

Uluslararası Af Örgütünün raporunu "DAEŞ'in silahlarının çoğu ABD ve Rus yapımı" diye haberleştiren AA'ya yanıt veren Uluslararası Af Örgütü Türkiye Araştırmacısı Andrew Gardner, "Raporumuzda MİT TIR'larının silah taşıdığını da belirtiyoruz" dedi.

Uluslararası Af Örgütü'nün IŞİD'in elindeki silahlar ile ilgili hazırladığı raporu haberleştiren Anadolu Ajansı (AA), "Uluslararası Af Örgütü: DAEŞ'in silahlarının çoğu ABD ve Rus yapımı" başlığını kullandı.

AA'nın bu haberine cevap Uluslararası Af Örgütü Türkiye Araştırmacısı Andrew Gardner'den geldi.


AA'nın haberi paylaştığı tweet'e yanıt veren Andrew Gardner, "Raporumuzda MİT TIR'larının silah taşıdığını da belirtiyoruz" diye yazdı.

Örgütün raporunda Cumhuriyet gazetesinin MİT TIR’larıyla taşınan silahların görüntülerini yayınladığı ve iddiaya göre bu mühimmatın Suriye’deki ‘muhaliflere‘ taşındığı belirtiliyordu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bu iddiaları reddettiği belirtilen raporda, Cumhuriyet gazetesinin genel yayın yönetmeni Can Dündar ile Ankara temsilcisi Erdem Gül’ün söz konusu haberler nedeniyle tutuklandığı da vurgulanıyordu.

Raporda, Mayıs ayında New York Times'ta yayınlanan bir haberde, Akçakale'den Suriye'de IŞİD'in kontrolündeki bölgelere doğru bomba yapımında kullanılan amonyum nitrat ticareti yapıldığının belirtildiğine de yer verildi.

Rapordaki MİT TIR'ları kısmı ise AA'nın haberinde yer almadı.