Uluslararası Af Örgütü, 1 Mayıs için Taksim Meydanı’nda kutlanmasına izin verilmemesi nedeniyle polisin aşırı güç, keyfi gözaltı ve adil olmayan kovuşturma riskine karşı İstanbul’a heyet gönderiyor.

1 Mayıs 2014’te Taksim Meydanı’na doğru yürüyüşe geçmeye hazırlanan sendikacılara, meslek kuruluşlarının temsilcilerine ve sivil toplum örgütlerine karşı tazyikli su ve biber gazıyla müdahale edildiğini hatırlatan Uluslararası Af Örgütü, barışçıl toplanma hakkının engellenmesiyle birlikte bu 1 Mayıs’ın da yine aynı şekilde kitle ile polis arasında çatışma yaşanabileceğini belirtti.

Ulusal mahkemelerin ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin açık kararlarına rağmen, eylemlere polisin müdahale ettiğini ifade eden Uluslararası Af Örgütü, mart ayında Meclis’ten geçen İç Güvenlik Paketi’ne değinerek, polise güç kullanımıyla ilgili uluslararası standartlara ters düşen yetkiler verildiğini açıkladı.

Örgüt açıklamasında “Son birkaç yılda Türkiye yetkilileri, İstanbul’un merkezindeki ve ülkenin herhangi bir yerindeki barışçıl protestolara göz açtırmamaktadır. 1 Mayıs protestolarına izin vermek, yetkililere bu durumu tersine çevirme fırsatı verecektir” denildi.