TBMM İnsan Hakları Heyeti’nin Şırnak Uludere’de yaptığı incelemeler önemli gerçekleri ortaya çıkardı.

 

Dün, 23'üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral İlhan Bölük, “Bombalamadan haberimiz yoktu. Hava harekâtı dolayısıyla geri çekilmemiz söylendi. Bombalama sonrasında, vatandaşların kendilerini araması sonucunda olaydan haberdar olduk’’ demişti. Yapılan görüşmelerde Şırnak’tai askeri birimlerin katliamdan sorumlu olmadıkları açığa çıkmıştı.

 

Bugün de önemli bir başka ayrıntı ortaya çıktı. Olay hakkında tek görevden alınan Albay’ın da suçsuz olduğu ortaya çıktı. 34 köylünün hayatını kaybetmesi üzerine Şırnak Valiliği kriz masası idari soruşturma başlatmıştı. Şırnak Valisi Vahdettin Özkan, İçişleri Bakanlığı'na başvurarak soruşturma kapsamında Şırnak'ın Uludere İlçesi Gülyazı Köyü'nde bulunan Gülyazı Alay Komutan Vekili Jandarma Albay Hüseyin Onur Güney'in görevden uzaklaştırılmasını talep etmişti. Talep üzerine Albay Güney görevden uzaklaştırılmıştı.

 

ALBAY ONUR GÜNEY: KIZIMA, '34 KİŞİYİ BOMBALATAN ALBAYIN KIZI' DİYORLARMIŞ

T24’ten Hülya Karabağlı’nın haberine göre, Uludere olayı sonrası görevinden alınan Tugay Komutan Yardımcısı Albay Hüseyin Onur Güney, Adana’da okuyan kızının, kendisiyle ilgili gelişmeler yüzünden okula gidemediğini anlattı. Gözyaşını zorlukla tutan Albay Güney, “Olay sonrası görevden alınıp kimliğim medyaya yansıdı. Olayın birinci derecede faili oldum. Okulda kızıma ‘34 kişiyi bombalatan albayın kızı’ demişler. Ağlayarak anlattı. Kızımı dışladılar. Okula gitmiyor” dedi.


TBMM İnsan Hakları Heyeti’nin Şırnak-Uludere ve Gülyazı Köyü hattında yaptıkları inceleme tamamlandı. Ankara’ya dönen heyet, bölgede askeri yetkililerle birebir görüştü. Bombalama olayından sonra görevden alınan Tugay Komutan Yardımcısı Albay Hüseyin Onur Güney’in yaşadıklarından etkilendi.

 

CHP’Lİ ÖZDEMİR: ALBAYIN BU DURUMA DÜŞÜRÜLMESİ YANLIŞ

Heyetin CHP’li üyesi Malik Ecder Özdemir, genel olarak askerin durumunun o bölgede zor olduğunu söyledi. “Köylüler bu olaydan onları sorumlu tutuyor. Oysa ki tugayın ve tümen komutanlığının bu olayda bir dahli yok. Albayın, bu duruma düşürülmesi de yanlış. Kızının durumundan bir baba olarak çok etkilendim. Bunun bir an önce çözülmesi gerekiyor” dedi.

 

KÜRKÇÜ: KÖYLÜLERİN EN SEVMEDİĞİ KİŞİ 

Albay Hüseyin Onur Güney’in üzgün haline dikkat çeken Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, “Benim gözlemim albayın seçilme nedeni; köylüler tarafından sevilmemesi. Albay, kaçakçılıkla mücadeleyi ‘vatani görev’ sayıyor. Önceki yıla göre 3 katı sigara ve eşya yakalanmış. Ben, görevden almada albayın seçiminin köylülerin en sevmediği kişi olması diye düşünüyorum” diye konuştu.


Albayın haklı gerekçeler öne sürdüğünü anlatan Kürkçü, “Albay bize, ‘Benim sorumluluğum varsa, kabul ederim. Ama bu olaylarda bir sorumluluğum yok. Benim görev yerim değiştirilince olayın birinci derecede faili oldum. Kızım okula gidemedi. Şimdi okular açıldı gitmedi. Kızımı derhal dışladılar’" dediğini aktardı.

 

‘GÖREVDEN ALMAK MANASIZ’

“Uzaktan bakınca insani gibi görünmeyen pek çok noktanın insani boyutu görünüyor” diyen Kürkçü, “Ben albaya adil davranılmadığını düşünüyorum. Hava harekatıyla ilgili, kara operasyon gücünde buranın dahli olmadığını gösteriyorsa, o zaman, bu albayı görevden almanın ne manası var. Manasız bir şey.”