Şırnak'ın Uludere İlçesi'ne bağlı Ortasu (Roboski) Köyü'nde, F-16 savaş uçakları köylüleri vurdu. Federal Kürdistan Bölgesi sınırına yakın bölgede kaçakçılık yapan yaklaşık 50 köylü saat 21.20 sıralarında köye geri dönüş sırasında F-16 tipi savaş uçaklarının bombardımanına tutuldu.

Bombardımandan yaralı kurtulan Servet Encü adlı yurttaşın köye gelerek olayı anlattığı ve köylülerin olay yerine gittiği belirtildi. Encü köylülere, "Geri döndüğümüz sırada jetler bizi bombardımana tuttu. Bombardıman sırasında acı bir koku etrafı sardı. Birden insanlar yanarak can verdi. 5-6 kişi bombardımandan kaçarak kayalıkların arasına saklandı. Uçaklar orayı da bombaladı. Hepsi kayalıkların altında can verdi" dedi.

34 KİŞİNİN CESEDİNE ULAŞILDI

Bombardımanda yaşamını yitiren 28 kişinin parçalanmış ve yanmış cenazesine ulaşılırken, çok sayıda köylüden ise haber alınamıyor. Ulaşılan cenazelerin yandığı ve parçalandığı gelen bilgiler arasında.

Zifiri karanlık ve kar nedeniyle köylülerin cenazelere ve yaralılara ulaşmakta zorluk çektiği belirtiliyor.

Köye 15 ambulansın geldiği ve bombardımanda ağır yaralanan M. Ali Tosun ve Serhat Ürek adlı köylülerin Şırnak Devlet Hastanesi'ne kaldırıldığı bildirildi.

CENAZELERE ULAŞILAMIYOR

Olayın duyulmasının ardından BDP Şırnak İl Başkanı Baki Sondak ve il yöneticileri, belediye ve il genel meclisi üyeleri köye gitti. Köye gidenler arasında yer alan Şırnak İl Genel Meclis Başkan Vekili Erşet Ediş, köylülerin 30'u aşkın ölüden söz ettiğini söyledi.

Çok sayıda köylüye de ulaşılamadığını ifade eden Ediş şunları anlattı: "Cenazeler kömürleşmiş. 15 ambulans şu an köye gelmiş. Kardan dolayı arabalar çıkamıyor, köylüler olay yerine yayan gidiyor. Telefonlar çekmiyor. Yaralının anlattığına göre savaş uçakları önce bombalamış. Acı bir koku geldiğini, her tarafı alevlerin sardığını ve cenazelerin yandığını söyledi"

Şu an köyde bulunan BDP Şırnak İl Başkanı Baki Sondak da, "Köylüler, sınırda erzak alıyorlar sınırı geçiyorlar. Sonra bombardımana tutuluyorlar. Napalm bombaları kullanılmış olabilir. Kayalıklar arasında kalan cenazeler var. Cenazelere ve yaralılara ulaşamıyoruz" dedi.

Olayın meydana geldiği bölgede sınır karakolunun bulunduğunu belirten Sondak, askerlerin hiçbir şey olmamış gibi davrandığını ve olaya müdahale etmediğini söyledi. Sondak, köylülerin kendi çabaları ile ölü ve yaralılara ulaşmaya çalıştığını belirtti.

19 KİŞİNİN KİMLERİ BELLİ OLDU

Katliamda cenazesine ulaşılan 19 kişinin isimleri belli oldu. Buna göre yaşamını yitiren köylülerin isimleri şöyle: Özcan Uysal, Nevzat Encü, Salih Encü, Ferhat Encü, Şervan Encü, Osman Kaplan, M. Ali Tosun, Nadir Almak, Yüksel Ürek, Salih Ürek, Adem And, Hamza Encü, Cemal Encü, Sivan Encü, Bedran Encü, Hüseyin Encü, Selam Encü, Aslan Encü, Celal Encü

DEMİRTAŞ: ROBOSKİ'DE 17 KİŞİ KAYIP

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve beraberindeki heyet Şırnak'ın Uludere ilçesine doğru yola çıktı. Demirtaş'ın verdiği bilgiye göre katliamın yaşandığı Roboski köyünde 28 cenazenin köyde, 3'ünün Malatya'da 17 kişinin ise kayıp olduğunu bildirdi.

Cesedine ulaşılmayan 17 kişinin yaşlarının 12 ile 18 arasında değiştiği belirtildi. Askerlerin bölgeyi zırhlı araçlarla tutuğu bildirildi.

KOMUTAN KÖYLÜLERE NE DEDİ?

Bu arada Roboski köyünde telefonla ulaşılan İrfan Enç adlı vatandaş ANF'ye çarpıcı bilgiler verdi. İrfan Enç'in verdiği bilgiler şöyle: ''Yıllardır burada kaçakçılık yapılıyor. Asker, polis, herkes biliyor. Ankara’dakiler bile biliyor. Tek geçim kaynağı bu. En son geçen ay karakol komutanı köylüleri topladı. Bize "silah ve uyuşturucu getirmeyin, onun dışında size karışmayız" dedi. Zaten askerler rüşvetini alıyor. Katliamda ölenlerin çoğu 15 -16 yaşındaki gençler… 2003’ten önce kaçakçılık yapılması yasaklanmıştı. Ancak bu tarihten sonra artık serbest bırakılmıştı, alenen yapılıyordu. Askerler gidip gelebilirsiniz diyordu. Zaten her giden grubun içinde askerlere bilgi verenler var.

Şu an sanki hiçbir şey yokmuş gibi askerler orada bekliyor. Gelip geçiyorlar, kurtarma çalışmalarına bile katılmıyorlar.’’

BDP HEYETİ KÖYE GİDİYOR

Öte taraftan DTK Koordinasyon Kurulundan Ayla Akat Ata, BDP Diyarbakır ve Batman İl Örgütü yöneticileri ile birlikte Şırnak'a doğru yola çıktı. Şırnak'a gidecek olan BDP'liler buradan Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ile birlikte bölgeye gidecek. BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile Gültan Kışanak'ın da bölgeye gideceği öğrenildi.

YENİ MUĞLALI OLAYI

BDP milletvekili Hasip Kaplan, 4.12'de twitter üzerinden şöyle yazdı: "21. yüzyılda Şırnak'ta yeni bir Muğlalı olayı yaşanıyor. Medyada TV'lerde tek haber tek altyazı yok. Aldığım haberler korkunç."

Yine Hasip Kaplan'ın twitter hesabından duyurduğuna göre İçişleri ve Adalet bakanlıklarının telefonları kapalı. Bölgedeki BDP milletvekilleri Şırnak'a gitti.

Hasip Kaplan'ın sözünü ettiği Muğlalı vakası, 1943'te İran'dan Türkiye'ye sınır kaçakçılığı yapan 33 silahsız Kürt'ün, Bölge Jandarma Komutanı Mustafa Muğlalı'nın emriyle keyfi olarak kurşuna dizilmesi olayıdır. Muğlalı'nın adını karakollardan kaldıran AKP iktidarının, kendi sorumluluğunda gerçekleşen bu yeni katliam karşısında kendisini nasıl savunacağı merak konusu.

ÖLENLER ARASINDA KORUCU VE KORUCU ÇOCUKLARI DA BULUNUYOR

Ortasu köyü yakınlarında savaş uçaklarının saldırısında ölen 34 kişinin arasında en az iki korucunun bulunduğu öğrenildi. Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre, ölenlerin arasında korucuların yanısıra, çatışmalarda yaşamını yitiren korucu çocukları da bulunuyor.

Savaş uçaklarının bombalaması sonucu yaşamını yitiren 34 gencin arasında korucuların da bulunduğu ortaya çıktı. Yıllardır bölgede askerlerin de haberdar olduğu mazot kaçakçılığı yapan grubun arasında korucuların yanısıra, çatışmalarda ölen korucu çocuklarının da olduğu bildirildi. Aynı şekilde ölenler arasında lise öğrencileri ve üniversite okuyan gençler de bulunuyor. Gençlerin günde 30 TL kazanmak için mazot kaçakçılığı yaptığı, bunun da karakol tarafından yıllardır bilinip göz yumulduğu söyleniyor.

Bu arada ölen 34 kişinin otopsisi için Diyarbakır'dan 3 doktorun yola çıktığı ve öğleden sonra doktorların Uludere'ye gelmesi bekleniyor.

34 kişinin otopsilerinin yapılması ardından Ortasu, Gülyazı ve Ortabağ köylerinde toprağa verilmesi bekleniyor.