Ankara Ulucanlar Cezaevi’ne 1999 yılında düzenlenen operasyonda 10 evladını yitirince protesto düzenleyen aileler, bu sırada polisleri ‘yaraladıkları’ iddiasıyla yargılandı ve beraat etti. Ancak tazminata mahkûm edildiler.

 

İçişleri Bakanlığı, polis görevlilerine ödediği 6 bin TL’yi faiziyle 42 aileden geri istedi. 33 bin 766 TL 45 kuruşa ulaşan tazminatı ödemeleri için ailelere tanınan son süre, yarın... Bakanlık daha önce ailelerin ölen evlatları için yaptığı tazminat başvurularının reddini sağlamıştı.

 

Ankara Ulucanlar’daki Merkez Kapalı Cezaevi’ne 26 Eylül 1999’daki operasyonda 10 tutuklu ve hükümlü öldü. Katliamın 1. yıldönümünde, 26 Eylül 2000’de Ankara’da protesto gösterisi yapıldı. Eyleme polis müdahale etti ve 42 anne, baba, abla, akraba ve arkadaş gözaltına alındı. Katliamda ölen Halil Türker’in ablası Selame Türker de bu isimler arasındaydı.

 

Türker’in avukatı Kazım Bayraktar’ın verdiği bilgiye göre; 42 kişiye önce ‘2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet’ ve ‘polise mukavemet’ iddiasıyla dava açıldı. Dava beraatla bitti.

 

Ancak bu arada, İçişleri Bakanlığı, gösteride yaralandığını savunan polislere 6 bin 930 TL tazminat ödedi. Ardından tazminatın tahsili için ailelere 2008’de Ankara 13. Sulh Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı. Yargılama sonunda İçişleri Bakanlığı haklı bulundu. Ana alacak ve faizi, avukatlık ücreti ve yargılama gideriyle birlikte, ailelere 33 bin 766 TL 45 kuruş fatura çıkarıldı. Ailelere gönderilen tebligatta, 27 Mart 2012’ye kadar ödenmesi istendi.

 

KÖPEĞİN AĞZINDAKİ KOL İÇİN TAZMİNAT YOK

Ulucanlar’da hiçbir kamu görevlisine dava açılmadığı gibi aralarında kopan kolu bir köpeğin ağzında bulunan Veli Saçılık’ın da bulunduğu tutuklulara ‘devlete isyan’ iddiasıyla dava açılmıştı. Saçılık’ın açtığı davada Antalya İdare Mahkemesi, devleti 150 bin TL tazminatla cezalandırdı. Danıştay, kararı ‘eksik soruşturma’ gerekçesiyle bozdu. Karar, Antalya yerine yeni kurulan Isparta İdare Mahkemesi’ne gitti. Mahkeme “Teröristler ayaklanmış ve devlet gereğini yapmıştır” diyerek tazminatı, faizini ve mahkeme masraflarını geri istedi. Dosya yeniden Danıştay’a gönderildi. Ölen İsmet Kavlaklıoğlu’nun ailesi de 5 bin TL tazminata hak kazandı. Karar İçişleri ve Adalet bakanlıklarının itirazıyla yollandığı Danıştay’da bozuldu. (Radikal / İsmail Saymaz)