12 Eylül döneminde aldığı ceza nedeniyle hala cezaevinde bulunan Tahir Canan’ın, yürürlüğe giren ‘3. Yargı Paketi‘ kapsamında yaptığı tahliye başvurusu Adana 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce reddedildi. Canan’ın oğlu İlhan Canan verilen karara tepki göstererek “Ülkücüler tahliye edilirken solcu Tahir Canan’ın tahliye edilmemesi eşitliğe aykırı” dedi.

 

‘Bahçelievler Katliamı’nın hükümlülerinde ülkücü Ünal Osmanoğlu, Bünyamin Adanalı ile Cevat Yurdakul cinayetine adı karışan Mustafa Kehya’nın infazı, ‘3. Yargı Paketi’ndeki bir düzenleme uyarınca durdurulmuştu. Mahkeme üç ülkücü hükümlünün infazını durdurma gerekçesi olarak paketteki özel hükmü gerekçe göstermişti. Ülkücü hükümlülerin tahliyeleri gerçekleşirken; 32 yıldır cezaevinde bulunan Türkiye Devrimci Komünist Partisi üyesi Tahir Canan’ın avukatları da müvekkilinin infazının durdurulması için Adana 2. Ağır Ceza Mahkemesi ’ne başvurdu.

 

Canan için yapılan infazın durdurulması talebiyle ilgili olarak savcı, ‘infazın durdurulmaması’ yönünde görüş bildirdi; mahkeme heyeti de ‘infazın durdurulması’ talebinin reddetti. Mahkemenin gerekçeli kararını bugün açıklaması bekleniyor. Tahir Canan’ın oğlu İlhan Canan Radikal’e yaptığı açıklamada 12 Eylül dönemindeki suçlardan dolayı ülkücülerin tahliye edilmesi için özel bir düzenleme yapıldığını belirterek “Bu düzenlemede cezaevinde bulunan solcu bir hükümlü olan Tahir Canan için uygulanmaması eşitliğe aykırıdır” dedi.

 

Öte yandan Yargıtay 1. Ceza Dairesi de Canan’ın tahliye zamanına ilişkin bir karar verdi. Karara göre müddetnamelerde 2025 yılı olarak belirlenen Tahir Canan’ın salıverilme tarihinden 9 yıl indirim yapıldı. Canan, 4 yıl daha yatmasını getiren karara göre 20 Mayıs 2016’da salıverilecek.

 

Kamuoyunda sadece Tahir Canan’ın durumu biliniyor. Ancak aynı mağduriyeti yaşayan başka sol tutuklular da bulunuyor. Bunlardan bazıları olan Hasan Gülbahar, Halil Gündoğdu, Muzaffer Öztürk, Osman Evcan, Tuncay Kurtbaş, Hasan Erdemli ve Cemil Erdem halen içeride bulunuyor. Ayrıca, bırakılan ülkücüler için ‘solcular da bırakılmıştı, eşitlik sağlandı’ yorumları da gerçeği tam olarak yansıtmıyor. Başta 1991 affı olmak üzere çıkarlan tüm af yasalarından bazılarında sol örgüt davalarından (yıkıcı örgüt olarak tanımlanan davalar) ceza alanlar kısmen yararlansa da, Kürt tutuklular (bölücü örgüt olarak tanımlanan davalar) yararlandırılmadı, onların ceza aldığı (125. Madde gibi) maddeler af kapsamı dışında tutuldu. (Radikal)