Ulaştırma Bakanlığı, Makina Mühendisleri Odası tarafından verilen LPG'li araçlarda periyodik gaz sızdırmazlık raporunu zorunlu evrak listesinden çıkardı. Yeni uygulama tartışma yaratırken, TÜVTÜRK ise kontrolü kendilerinin de yaptığını söylüyor.

 

Ezgi Cankurtaran / CNN TÜRK  

LPG'li araçlar hareketli bombalara mı dönüşecek?

Türkiye genelinde yaklaşık 3,5 milyon LPG'li araç var.

Bu araçların denetimi, Makine Mühendisleri Odası tarafından yapılıyordu. Ancak, Ulaştırma Bakanlığı yayınladığı bir genelgeyle, "gaz sızdırmazlık raporu"nu zorunlu evrak listesinden çıkardı.

Artık aracın gaz sızdırması ile farında bir çatlak olması aynı kapsamda değerlendirilecek. Bir aracın gaz sızdırdığının fark edilmemesi ise tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

Makine Mühendisleri Odası, gaz sızdırmazlık raporunun zorunlu evrak listesinden çıkartılmasının ciddi riskler yaratacağını söylüyor.

Araçların genel muayenelerinin yapıldığı TÜVTÜRK ise, kendi istasyonlarında mevcut kontrollerin zaten yapıldığını söylüyor. Odaya göre ise en ayrıntılı kontrolü kendileri yapıyor.

Odanın iddiası, araç muayene istasyonlarında kontrolün yüzeysel olduğu.

Makine Mühendisleri Odası, bu genelgenin sanayi bakanlığının yönetmeliğiyle çeliştiğini ve hukuki süreci başlatacaklarını söylüyor.