Cep'ten özel araç çağırma sistemi ABD'li Uber'in sürücülerine Türkiye’de zaman zaman ceza kesilip araçları bağlanıyordu. Şimdiyse araca binenlere de ceza kesilmeye başlandı. Uber yönetimi, firmanın Türkiye'de yasal zeminde bulunduğunda ısrarlı. 

Daha önce “yasal olmadığı” gerekçesiyle İstanbul’da hizmet veren araçları polis tarafından bağlanan Uber’i kullanan müşterilere de artık ceza kesilmeye başlandı. Bunun ilk uygulaması geçtiğimiz günlerde başlatıldı.

Hürriyet’ten Ahmet Can’ın haberine göre İstanbul Etiler’de kontrol gerçekleştiren trafik ekipleri, Uber’in Mercedes Vito gibi lüks hafif ticari modellerle servis verdiği ‘UberXL’ araçlarını bağladı, araçları kullanan yolculara ise 281 TL ceza kesti. Cezanın kesilme gerekçesi ise “yasadışı olan bir ulaşım aracını kullanmak” olarak belirtildi.
Kesilen bu ceza ulaşım sektöründe tartışmaları beraberinde getirdi. Yapılan yorumlarda Uber araçlarında şehir içi taşımak için alınan ‘D2 yetki’ belgesinin bulunduğu ve bu yüzden de yasal olduğu ileri sürülüyor. Buna görüşe karşı olarak D2 belgesinin Uber’in ve benzeri servisler için geçerli olmadığı ve taşımacılık kanunu kapsamında korsana girdiği iddia ediliyor.

"HUKUK MÜCADELEMİZ SÜRÜYOR"

Kanuna göre kullanan yolculara da ceza kesilmesinin gerektiğini ifade eden Birleşik Taksi Şoförleri Derneği Başkanı Hüseyin Duman, “İstanbul İl Emniyet Genel Müdürlüğü’nden aldığım son bilgilere göre 4 ayda 912 tane bu tip araç bağlandı. Bu servisleri kullanan kişilere ne kadar ceza kesildiği konusunu da araştıracağım. Çünkü taşımacılık kanununa göre ‘korsan’ olarak taşıma yapan araçlara binen müşterilere de kesilmesi gerekiyor” dedi. D2 yetki belgesiyle belirli bir noktadan belirli bir noktaya gidilebileceğini söyleyen Duman, “Uber ve benzeri hizmet veren araçlar ise taksiler gibi belirsiz bir noktadan belirsiz bir noktaya hareket ediyor. Dava açtık. Hukuki mücadelemizi sürdürüyoruz” dedi.

"UBER SİSTEMİ KORSAN TAKSİ DEĞİL"

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Karayolu Ulaştırma ve Oto Kiralama Komitesi Sorumlusu Celal Alpay ise, “Yöntem bulmak gerekiyor. Yerel yönetimler maalesef yetersiz kalıyor. Bu servisler korsan taksilerle karıştırılıyor. Uber, özgürlük ortamında doğmuş bir marka. Türkiye’de de olması gereken bir hizmet. Hiç otobüse binmeyen vatandaşlar biliyorum. D2 yetki belgesiyle şehir içi tarifesiz yolcu taşımacılığı yapılabiliyor. Uber de bu kapsamda” dedi.

 "BİZ TÜRKİYE'DE YASAL ZEMİNDEYİZ"

Uber’in tüm dünyada her zaman yerel mevzuatlara uygun adımlar atarak yetkili merciler ile el ele çalıştığını belirten Uber Türkiye Ülke Müdürü Neyran Bahadırlı, yaşanan olayın bir yanlış anlaşılmadan kaynaklandığını ifade etti. Bahadırlı, “Bu tür olayların tekrar yaşanmaması için gerekli görüşmeleri yapıyoruz. UberXL araçları, Ulaştırma Bakanlığı’ndan ve İstanbul Belediyesi’nden gerekli izinleri temin edip, vergisini vererek çalışan şirketlerdir. Bu hususta araçlar yetkili merciler tarafından lisanslı olduğundan araçlara veya yolculara Karayolları Trafik Kanunu gereği ceza yazılmamalıdır. Uber’in daha çok kitlelere erişmesi ekonomiye, şehir içi ulaşımına ve turizme katma değer sağlamaktadır” dedi.