İskenderun Cezaevi’nde koğuşa baskın yapan 50 gardiyanın saldırısına maruz kalan 12 tutuklu, çeşitli yerlerinden yaralandı. Muş Cezaevi'ndeki tutuklular ise pijamalı ve ters kelepçeli bir şekilde Şakran'a sevk edildi. 

İskenderun M Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan 12 tutuklunun arama için koğuşa gelen yaklaşık 50 gardiyanın sözlü ve fiziki saldırısına maruz kaldığı belirtildi.

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan haber şöyle: 

Darp edilen 12 tutuklu arasında yer alan Agit Tekin’in annesi Bahriye Tekin, yaşananları anlattı.24 Ekim'de açık görüş için cezaevine giden anne Tekin, gözaltına alındığı sırada maruz kaldığı işkence nedeniyle kolundan engelli olan oğlunun anlatımları ile yaşananlardan haberdar olduğunu söyledi. 

18 Ekim gecesi saat 03.00 sularında yaklaşık 50 gardiyanın arama bahanesiyle baskın yaptığını kaydeden anne Tekin, buna tepki gösteren 12 tutuklunun ranzalardan indirilerek cop, tekme ve yumruklarla darp edildiğini kaydetti. Kolundan engelli olan oğlunun da ranzadan indirilerek darp edildiğini dile getiren anne Tekin, işkence nedeniyle tutukluların çeşitli yerlerinde morluk ve yaralanmalar vurguladı. 

GÖRÜŞÇÜLERE DE ÇIPLAK ARAMA DAYATMASI

Cezaevinde kendilerine de aramalar sırasında ciddi sorunlar çıkarıldığını ifade eden anne Tekin, kendilerine de çıplak aramanın dayatıldığına dikkat çekti. Anne Tekin, görüşe gelen kadınların pantolonlarının çıkartılarak etek giydirildiğini, erkeklerin ise üzerindeki pantolonun çıkartılarak boxer ile x ray cihazından geçirildiğini belirtti.

Yaşananları “insanlık dışı” olarak nitelendiren anne Tekin, sorumlular hakkında şikayetçi olduğunu aktardı. Tekin, hukuki yardım talebiyle de İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi'ne başvurdu. 

İZMİR

Muş E Tipi Kapalı Cezaevi’nden 7 Ekim gecesi İzmir (Şakran) 1 ve 4 Nolu cezaevlerine 35, Ankara Sincan Kapalı Cezaevi'ne ise 15 tutuklu sevk edildi. Sevk edilenlerden Mehmet Fuat Erol, Nimet Robin Erdenci, Nihat Bingöl, Erhan Şenyuva, Mehmet Şirin Arslan ve Harun Şimşek’in Şakran 4 Nolu Cezaevi'ne, Mehmet Nuri Yılmaz, Şerif Yavaş, Agit Gezici, Mehmet Akçora’nın ise 1 Nolu Cezaevi'ne yerleştirildikleri öğrenildi. Diğer tutukluların isimleri öğrenilemezken, tutuklularla görüşen Zindanlarla Dayanışma İnisiyatifi İzmir Sözcüsü Selma Altan, tutukluların sevk sırasında ve sonrasında yaşadıklarını anlattı. 

PİJAMALI VE TERS KELEPÇELİ SEVK 

Tutukluların gecenin bir yarısı apar topar koğuşları basılarak, bir bloktan bir başka bloğa alındığını belirten Altan, kalabalık bir şekilde koğuşlarda tutulduklarını ve bir hafta sonra sevklerinin yapıldığını söyledi.

Sevklerin de apar topar gerçekleştiğini ifade eden Altan, tutukluların kıyafetlerini dahi yanlarına almalarına izin verilemediğini aktardı. Tutukluların ring araçlarında ters bir şekilde kelepçelendiğinin altını çizen Altan, bazılarının yalın ayak, bazılarının ise terliklerle cezaevinden çıkarıldığını vurguladı. Tutukluların pijama ve eşofmanları ile ring araçlarına alındığını ve ters kelepçe yapılarak havaalanına götürüldüklerini söyleyen Altan, havaalanında uçağa da aynı şekilde bindirildiğini dile getirdi. 

‘AYAKKABISIZ TUTULUYORLAR’

İzmir’e getirilen tutukluların 3 gün tek kişilik koğuşlarda tutulduklarını aktaran Altan, kıyafetleri olmadığı için sorun yaşadıklarını ve diğer tutukluların kıyafetleri ile idare ettiğini kaydetti. Bazı tutukluların halen ayaklarında bir ayakkabısı olmadan cezaevinde kaldığını belirten Altan, talep etmelerine rağmen halen kıyafet ihtiyaçlarının karşılanmadığını söyledi.