600'ün üzerinde tutuklunun Abdullah Öcalan'ın sağlık, güvenlik ve özgürlük koşullarının sağlanması ve anadilde eğitim ve sağlık hakkının tanınması talebiyle başlattığı açlık grevi 44'üncü gününe girdi. Tutuklular Kurban Bayramı'na da açlık grevinde girdi.   

 

Açlık grevi eylemcilerinin sağlık durumunun artık kritik aşamaya geldiği bildirilirken, dün Adalet Bakanı Sadullah Ergin, tutuklulara eylemi bırakın çağrısı yapmıştı. Ergin, tutukluların taleplerine ilişkin somut açıklamalarda bulunmamıştı.

 

İLK ETAP GREVCİLERİNİN SAĞLIK DURUMLARI KÖTÜYE GİDİYOR

Özellikle 12 Eylül'de açlık grevine ilk etapta başlayan tutuklularda sağlık sorunlarının baş göstermeye başladığı, tutuklularda tansiyon düşüklüğü, gözlerde kararma, halsizlik, yorgunluk, ishal, kusma, baş dönmesi, mide ve ağız kanamaları gibi sağlık sorunları yaşadığı belirtildi.

 

Pek çok tutuklunun, şeker, hijyen su, tuz ya da B1 vitaminine ulaşamadığı da gelen bilgiler arasında.

 

CEZAEVİ İZLEME KOORDİNASYONU: B-1 VİTAMİNİ SAĞLANMALI

Cezaevlerini İzleme Koordinasyonu'nun hazırladığı rapora göre, Edirne F Tipi Cezaevi'nde tansiyon ölçümleri gardiyanlar tarafından yapılıyor. Raporda, açlık greviyle ilgili olan mektupların engellendiği belirtiliyor.

 

Tekirdağ 2 No'lu Cezaevi'nde açlık grevlerinin başlamasıyla birlikte keyfi uygulamalar, çıplak arama, işkence, kötü muamele, darp, tutukluların özel eşyalarına el konulması gibi hukuk dışı uygulamaların yoğunlaştığı, avukat görüşünden çıkan tutuklulara hücrelere götürülürken çıplak arama dayatıldığı bildirildi.

 

Tekirdağ 2 No'lu F Tipi Cezaevi'nde ise talep edilmesine rağmen B1 vitamini verilmediği belirtildi. Tutukluların taleplerine rağmen, cezaevi doktorunun tansiyon ve nabız ölçümü ve kilo tartımı yapmadığı, faks ve mektuplara da el koyduğu, Tekirdağ 1 No'lu F Tipi Cezaevi'nde ise avukatların getirdiği B1 vitamininin tutuklulara verilmediği belirtildi. Ayrıca tutukluları eylemlerinden vazgeçirmek için sürekli psikolog görüşleri yapıldığı da gelen bilgiler arasında.