DHKP-C adı altında düzenlenen operasyonda "örgüt üyesi olmakla" suçlanarak tutuklanan Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukatlar, cezaevinde hukuksuzlukla karşı karşıya.

AVUKATLARIN KİMLERLE SOHBETE ÇIKACAKLARINA BİLE KARAR VERİYORLAR

Kandıra 1 No'lu F Tipi Hapishanesi'nde kalan avukatlar haftada 10 saat uygulanması gereken sohbet hakkından yararlandırılmıyor. Sohbet hakkını haftada 2,5 saat kullandıran cezaevi idaresi, avukatların kimlerle birlikte sohbete çıkacaklarına da kendisi karar veriyor.

Cezaevi idaresinin bu uygulaması, Adalet Bakanlığı'nın 22 Ocak 2007 tarihli ve 45/1 Sayılı Genelgesine aykırılık teşkil ediyor. Bu genelgeye göre, haftada 10 saat olması gereken ve tutuklu/hükümlülerin idareye bildirdikleri listedeki isimlerle birlikte kullanma hakkına sahip oldukları sohbet hakkı kısıtlama altında.

GÜNAY DAĞ MEKTUPTA ANLATTI

Kandıra 1 No'lu F Tipi Hapishanesinde kalan ÇHD'li avukatlardan Günay Dağ avukatına faksla gönderdiği mektupta, cezaevi idaresinin sohbet hakkını 2,5 saat ile sınırlandırdığını ve sohbet gruplarını kendisinin belirleyerek, her ay değişmesi gerekirken değiştirmediğini anlattı. Tutuklu avukat Günay Dağ, 26 Şubat tarihli mektubunda, şunları anlattı:

"Geçtiğimiz hafta Mart ayı boyunca birlikte sohbete çıkmak istediğimiz kişilerin listesini idareye bildirmiştik. Ancak bugün hapishane idaresinin ne bizim ne de diğer tutuklu/hükümlülerin bildirdiği listeleri kabul etmediğini öğrendik. Yani şu anda daha önceki listeye göre sohbete çıkarılıyoruz. Normal uygulamaya göre sohbet grupları her ay değişirken bu kez değişmemesinin sebebi, idarenin bize, avukatlara tecrit içinde tecrit uygulama isteği. Hapishane idaresi, biz avukatların diğer tutuklu/hükümlülerle iletişim kurmamızı engellemek istiyor."

İTİRAZDA BULUNULACAK

Avukat Günay Dağ'ın avukatı İlknur Alcan da cezaevi idaresinin ÇHD'li avukatlara yönelik bu uygulamasını infaz hakimliğine götürerek, itirazda bulunacak.

Hak arayan işçilerden HES davalarına, kentsel dönüşüm mağdurlarından gözaltında kayıplara, işkence ve polis kurşunuyla çocuklarını kaybeden ailelere kadar pek çok mağduriyet davasını üstlenen ve mücadelelere hukuki destek veren Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukatlar, 21 Ocak'ta DHKP-C üyesi olmakla suçlanarak tutuklanmıştı. Tutuklanan avukatlar arasında ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, ÇHD İstanbul Şubesi Başkanı Taylan Tanay, ÇHD Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Betül Vangölü Kozağaçlı, ÇHD İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Güçlü Sevimli ile ÇHD Üyesi avukatlar Naciye Demir, Barkın Timtik,  Ebru Timtik, Şükriye Erden ve Günay Dağ bulunuyor.

Tutuklu 9 avukattan erkekler Kandıra 1 No'lu F Tipi Hapishanesi'nde kalırken, kadın avukatlar ise Bakırköy Kadın Hapishanesinde tutuluyor. (CNN TÜRK)