Hapishanelerde yaşanan insan hakkı ihlallerine her gün bir yenisi ekleniyor. Son olarak Kocaeli 1 No'lu F Tipi Hapishanesi'nde yaşanan bir uygulama, 12 Eylül dönemi uygulamalarını anımsattı.

Tutuklu ÇHD Genel Başkanı avukat Selçuk Kozağaçlı'dan babasıyla telefonla konuştuğu sırada, "tekmil" vermesi ve "künye" okuması istendi. Kozağaçlı bunun hukuki olmadığını belirttiğinde ise telefon kesilerek, görüşmesi sonlandırıldı.

"TEKMİL VERMESİ" İSTENDİ

CNN Türk'ten Süleyman Arıoğlu'nun haberine göre, cezaevindeki "tekmil" uygulaması, Kocaeli 1 No'lu F Tipi hapishanesinde tutuklu bulunan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı'nın avukatına faks ile gönderdiği mektupla ortaya çıktı.

20 Ocak'ta DHKP-C adı altında yürütülen operasyon kapsamında tutuklanan ÇHD Genel Başkanı avukat Kozağaçlı, 09 Mart'ta telefon hakkını kullanmak için babası Ayhan Kozağaçlı'yı aradı. Babasının telefonu açmasıyla, "Merhaba baba, ben Selçuk" diye konuşmaya başladı. Bu sırada görevli infaz personeli Selçuk Kozağaçlı'ya müdahale etti ve "telefon açıldıktan sonra yüksek sesle adını ve soyadını söylemesi gerektiğini" ileri sürdü ve 15 saniye sonra da telefon görüşmesini sonlandırdı.

SUÇ VE HAK İHLALİ

Bu uygulamanın hukuksuzluğu konusunda görevlileri uyaran ve ardından da konuyu avukatı İlknur Alcan'a bildiren Selçuk Kozağaçlı, "Her hafta telefon görüşmesi için isim, soy isim ve imza barındıran bir dilekçe veriyoruz. Telefona bu belge ve kimlik tespiti ile çıkıyoruz. Buna ek olarak bu hakkın kullanımını hiçbir bilgi ve güvenlik değeri bulunmayan yüksek sesle 'tekmil' veya 'künye' şartına bağlamak askeri bir uygulamadır. Suç ve hak ihlalidir" dedi.

12 EYLÜL DÖNEMİ UYGULAMALARI GİBİ

Cezaevlerindeki bazı arama usülleri ve Kozağaçlı'nın yaşadığı türden "tekmil vermek", "künye okumak" gibi uygulamalar, 12 Eylül askeri darbesi döneminde cezaevlerinde başlatılan ve yaygınlık kazanan uygulamalardı. Asker kişi kabul edilen tutuklu ve mahkumlar, askeri davranış kurallarına zorunlu tutuluyor, bunları reddettiğinde ise hak mahrumiyeti ve şiddete maruz kalıyordu.

CHP'li milletvekilleri Veli Ağbaba, Özgür Özel ve Nurettin Demir'in bir yıl boyunca değişik cezaevlerinde yaptıkları incelemeler sonucunda hazırladıkları "Cezaevleri Raporu"nda da hapishanelerdeki hak ihlalleri ve "darbe dönemi" uygulamaları örnekleri yer aldı.