'Terör örgütü üyeliği’ suçlamasıyla 94 gündür tutuklu bulunan akademisyen ve insan hakları aktivisti Prof. Dr. İştar Gözaydın’ın serbest bırakılması için 396 kadının imzasının bulunduğu bir kampanya başlatıldı.

Kadınlar imza kampanyasında, tüm kadınları sadece şu cümlenin altına imza atmaya çağırdı: “Biz İştar Gözaydın’a tanığız, bir yazar ve bilim insanı olarak maruz kaldığı suçlamalarla bir hukuk cinayetine dönüşen soruşturma, tutuklama, kovuşturma süreçlerine tümüyle son verilmesini ve arkadaşımızın özgür bırakılmasını istiyoruz.”

Açıklamanın tamamı şöyle:

“Maalesef yargının hukuktan büyük ölçüde bağımsız işlediği bir dönemden geçiyoruz. Pek çok insan hukuki gerekçeleri olmaksızın soruşturuluyor, işten çıkarılıyor, hatta hapsediliyor. İnsanlar aylarca iddianame hazırlanmadan hapiste tutuluyor, ciddi maddi-manevi hasara uğruyor. Hukuk ve rasyonel deliller baz alınmadığı için hiç birimiz bu zulümden muaf değiliz yazık ki. Yarının mağdurunun /kurbanının ‘biz’ olmayacağımızın hiçbir garantisi yok. Devam eden bu adaletsizliğin kurbanlarından biri de 20 Aralık’ta gözaltına alınıp 27 Aralık 2016’dan beri İzmir’de, hiçbir somut maddi ve hukuki delil olmadan ve hukuk dışı olarak ‘FETÖ/PDY’ye ait ya da bağlantılı olduğu’ iddiasıyla mesnedsiz olarak tutuklu bulunan hukukçu, siyaset sosyologu, akademisyen, yazar, insan hakları savunucusu Prof. İştar Gözaydın. İştar, ilk sorgusunda “Hiçbir şekilde bir örgüte üye değilim, bu sebeple etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmam söz konusu değildir” demişti.

Bu adaletsizliğe karşı, kimlik grubu aidiyetlerini bir kenara bırakıp, adaletsizlik ortak paydasında her çevreden, her meslekten, her duruştan tek tek tüm kadınları alttaki cümlenin altına İMZA atmaya çağırıyoruz: “Biz İştar Gözaydın’a tanığız, bir yazar ve bilim insanı olarak maruz kaldığı suçlamalarla bir hukuk cinayetine dönüşen soruşturma, tutuklama, kovuşturma süreçlerine tümüyle son verilmesini ve arkadaşımızın özgür bırakılmasını istiyoruz.”

Prof. Dr. Gözaydın İzmir başsavcılığının yürüttüğü ‘FETÖ/PDY’ soruşturması kapsamında 20 Aralık 2016’da gözaltına alınmış, 27 Aralık’ta da tutuklanmıştı. Gözaydın son olarak kapatılan Gediz Üniversitesi’nde sosyoloji bölüm başkanlığını yürütüyordu.